Van zo’n beetje alle drugs, is het gebruik van hasj en wiet het langst traceerbaar in het menselijk lichaam. Dit heeft te maken met de manier waarop cannabis zich door het lichaam laat opnemen en afgeven. De verschillende stoffen hechten zich -via het bloed- aan ons vetweefsel en worden na verloop van tijd weer door ons vetweefsel -via het bloed en de urine- afgestoten.

Maar over watvoor termijn hebben we het dan?
Veiligheidshalve houden we gemiddeld één maand tot 5 weken aan.
Vanzelfsprekend heeft alles te maken met verschillende factoren, zoals de hoeveelheid van inname, de sekse, het vetpercentage en de frequentie van inname. Iemand die dagelijks cannabis consumeert, zal er langer over doen om het ‘systeem’ te reinigen, dan iemand die sporadisch een joint (mee-)rookt. Iemand die voor langere tijd, dagelijks heeft geconsumeerd, moet er niet van opkijken als het gebruik van cannabis na 3 maanden nog steeds aantoonbaar is!

Het effect van het nuttigen van cannabis staat dus in schril contrast met de tijd die het afbraakmetabolisme nodig heeft om de stoffen af te voeren. De ‘inkick-tijd’ kan al binnen enkele tientallen seconden zijn, de duur van de effecten zo’n 2 tot 4 uur, waar de afbraaktijd vele malen langer duurt. Het is maar goed dat we tijdens de afbraakperiode geen effecten meer meemaken;-)

Hoe kan cannabis gebruik worden aangetoond?
Als je bijvoorbeeld bij een staandehouding wordt verdacht van het gebruik van cannabis, dan zal in eerste instantie een mondslijmvlies-test worden afgenomen. Dit geeft antwoord op de vraag of er kortgeleden nog cannabis is genuttigd.
Een meer betrouwbare test is de urine-test. Hierbij wordt gekeken naar de afbraakstoffen die gepaard gaan met het afstoten van de cannabis-stoffen.

In de laatste wijziging van de Wegenverkeerswet is vastgesteld dat uitsluitend een combinatie van cannabis met andere middelen kan lijden tot een rijontzegging.
Dus heb je alleen een jointje gerookt dan is er bij controle in principe niks aan de hand, maar wacht liever 2 uurtjes voordat je de weg op gaat. Heb je echter geblowd én een glas bier gedronken dan kan bijvoorbeeld een rijontzegging het gevolg zijn. Drink je er 3 biertjes bij dan ben je sowieso de Sjaak, omdat dat valt onder het reguliere alcoholbeleid.
Tot op heden is de handhaving op de combinatie met cannabis nog niet uitgevoerd langs de weg. De “speekseltest” methode is nog niet betrouwbaar genoeg bevonden door Rijksoverheid.

 

© [2019] Stichting CannaWijzer (voorheen WeSmoke)

...voor de consument.

 powered by Searacon

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?