Het gezamenlijk belang verdedigen

Het Nederlandse gedoogbeleid ten aanzien van cannabis bestaat 40 jaar. In zo’n 580 coffeeshops verdeeld over het land  kun je vandaag de dag je cannabisproducten op een verantwoorde manier aanschaffen. Het in bezit hebben van een gebruikershoeveelheid cannabis of het hebben van een aantal cannabisplanten voor eigen consumptie wordt (nog) niet bestraft in Nederland.

Als de regering de duimschroeven blijft aandraaien is daar binnen zeer korte tijd geen sprake meer van. Zes gram cannabis is tegenwoordig genoeg om het huis uitgezet te worden en het eigen plantje is voor geen enkele Taskforce meer veilig. Na 40 jaar kan onze overheid nog steeds geen duidelijkheid geven hoe dit beleid ten opzichte van 1 miljoen cannabisconsumenten moet worden vormgegeven.

Het dagelijks bestuur van CannaWijzer is sinds 2010 continu actief om de stem van de cannabisconsument of coffeeshopbezoeker te vertegenwoordigen. Stichting CannaWijzer behartigd de belangen van cannabisliefhebbers in Nederland. De agenda wordt bepaald door de feedback van onze ambassadeurs,  sympathisanten en bezoekers die via de website aangeven waar hun vragen en knelpunten in dit cannabisbeleid liggen.

Coffeeshops, gemeenten, politici en bijvoorbeeld preventie-instellingen raadplegen CannaWijzer op regelmatige basis. Bij gelegenheid creëert het bestuur een tijdelijke denktank. Hier raadpleegt het bestuur zijn ambassadeurs en een breed netwerk aan coffeeshops en deskundigen om activiteiten tot stand te brengen.

Succesvolle activiteiten van het dagelijks bestuur die een positieve bijdrage leveren aan het coffeeshopbeleid zijn bijvoorbeeld een coffeeshop-infoavond voor ouders, het keurmerk  voor coffeeshops te Haarlem en de samenwerking met Stichting Vakbekwaamheid Cannabis Keten. Als laatste project zijn we een nieuw digitaal platform aan het bouwen voor de cannabis community genaamd CiT (Cannabis in Town).

De activiteiten van CannaWijzer zijn niet alleen gunstig en informatief voor consumenten, maar zijn vooral belangrijk om de publieke opinie over cannabis bij te stellen. Deelname aan en bevordering van het maatschappelijk debat over cannabis staat hoog op onze agenda.

We zijn als consumentenorganisatie regelmatig te vinden in de Tweede Kamer. Daar is het dagelijks bestuur vaak als publiek aanwezig maar kan ook gevraagd worden voor (drugs)debatten of hoorzittingen. CannaWijzer wordt benaderd door woordvoerders in de Tweede kamer voor persoonlijk advies of overleg. De bezoekjes aan deze parlementsleden behoren tot de vaste werkzaamheden. Hierbij weten we nieuwe deuren te openen en visies bij te stellen.

Op lokaal niveau voert CannaWijzer namens de cannabisconsument gesprekken met burgemeesters en raadsleden en adviseert bij de ontwikkeling van lokaal beleid. Voor het opstellen van het VNG rapport “Het failliet van het gedogen” is CannaWijzer in 2015 door de VNG-commissie geïnterviewd  om de consumentenbelangen te verduidelijken. Op 9 mei 2018 hebben wij deelgenomen aan een rondetafelgesprek met de adviescommissie die voor de regering advies moet uitbrengen over de wietexperimenten.
Naast directe advisering en voorlichting zijn we ook actief als gastspreker of panellid op dit onderwerp.

Tijdens politieke verkiezingen zijn we actief betrokken bij opkomstbevordering en verkiezingscampagnes voor  politieke partijen. CannaWijzer geeft stemadvies aan publiek, cannabisconsumenten en coffeeshopbezoekers. Hierbij moedigen wij vooral aan om te stemmen op de cannabisvriendelijke partijen.

© [2019] Stichting CannaWijzer (voorheen WeSmoke)

...voor de consument.

 powered by Searacon

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?