Medicinale wiet uit eigen tuin? Dat mag!

Ik zit achter mijn bureau te werken, als er ineens een melding via Facebook binnenkomt. ‘PLING’, zegt de computer. Dat gebeurt natuurlijk tientallen keren per dag. Maar dit keer is het een heel bijzonder bericht.

‘Het CBD Project maakt legale medicinale hennepteelt eenvoudig voor iedereen’, staat boven de link in het bericht. ‘Legale medische wiet, uit je eigen tuin?!’ Gaat automatisch door mijn hoofd. Onmiddellijk probeer ik uit te zoeken hoe het zit.

Het CBD-project blijkt dezelfde wettelijke bepaling te gebruiken die boeren vrijstelt van juridische consequenties. Boeren in Nederland telen al sinds mensenheugenis hennep op hun percelen. Van hennep kan je bijna alles maken: touw, jute, vogelzaad, veevoer, isolatiemateriaal, noem maar op. De hennepplant heeft honderden mogelijke toepassingen. Cannabis levert een veel grotere opbrengst dan alle andere gewassen. In het noorden van het land staat daarom ongeveer 6000 hectare legale hennep, schat diervoerproducent Agrifirm.
De wetenschappelijke wereld ontdekte in de afgelopen decennia dat cannabis medicinale toepassingen heeft. CBD (cannabidiol) is de stof uit hennep die een heilzame werking heeft. Inmiddels wordt CBD toegepast bij de behandeling van kanker, MS, Gilles de la Tourette, spierspasmen, epilepsie, slaapproblemen, artritis en nog vele andere ziekten. Voor patiënten heeft cannabidiol een extra voordeel: je wordt er niet stoned van.
Bijna niemand gelooft dat CBD zo’n fantastische werking kan hebben. Iedereen associeert cannabis namelijk met criminaliteit en verdwaasde hippies. Maar vezelhennep is totaal ongeschikt om te roken. Je zou bijna acht hectare hennep moeten roken, voordat je een keer stoned wordt. In henneprassen die boeren gebruiken, zit bijna geen THC. Dat is de stof die blowers juist graag in hun wiet willen hebben. Van THC word je wel stoned.

Het is voor politieagenten natuurlijk moeilijk om onderscheid te maken tussen legale hennep en illegale coffeeshopwiet. De Europese Commissie stelde daarom een lijst op van 52 rassen die geschikt zijn voor legale teelt. Het CBD Project geeft aan deelnemers maximaal 200 gratis hennepzaden van het ras Finola, dat ook is goedgekeurd. Planten van dat ras produceren grote hoeveelheden CBD in de vrouwelijke bloemen. Bovendien blijven de hennepplantjes laag bij de grond en is hun geur te verwaarlozen. Eventuele overlast wordt zo tot een minimum beperkt. De Algemene Inspectiedienst (AID) controleert met steekproeven of er niet stiekem wietplanten tussen de vezelhennep worden gezaaid.

Volgens de Directie Voorlichting van het Ministerie van Veiligheid en Justitie kom je niet in de problemen als je met het CBD Project meedoet. “Vezelhennep is onvergelijkbaar met hennep van de vrouwtjesplant die in de coffeeshop ligt”, schrijft de directie in een e-mail. Het Ministerie adviseert de lokale politie op de hoogte te stellen van legale hennepteelt. Op die manier kan er geen verwarring ontstaan.

Als een kind zo blij ga ik terug naar de website van het CBD Project. Voor 35 euro kan ik daar een licentie kopen. Nadat ik de licentie heb gekocht, krijg ik een startpakket opgestuurd. Daarin zit wat papierwerk -om te bewijzen dat dit geen illegale kweek is- en een envelop met 100 hennepzaadjes. Die avond kom ik maar moeilijk in slaap. Ik kan niet wachten tot ik eindelijk mijn eigen medicijn kan maken.

© [2019] Stichting CannaWijzer (voorheen WeSmoke)

...voor de consument.

 powered by Searacon

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?