Dat is pas suvere koek

Op het moment dat ik vanmorgen een stukje wilde gaan schrijven over Suver Nuver, hoorde ik op hetzelfde moment de krant op de mat vallen. Groot nieuws in cannabisland! Een onderzoek van de Radboud Universiteit uit Nijmegen, wat op verzoek van een groot aantal burgemeesters is gedaan, komt met het heugelijke nieuws dat het verbod op cannabis een schending is van de mensenrechten. “De staten moeten internationaalrechtelijk prioriteit geven aan hun positieve mensenrechtenverplichtingen boven hun verplichtingen uit de drugsverdragen.” Het reguleren van wiet mag dus juridisch mits het bijdraagt aan de volksgezondheid. Nou, dat lijkt mij wel duidelijk, het is de hoogste tijd!

Dit baanbrekende rapport, wat vandaag op social media meteen een explosie veroorzaakte aan berichten, deed mij dan ook direct denken aan initiatieven zoals die van Suver Nuver. Initiatieven zoals die van Suver Nuver zijn geboren uit de roep van het volk om zelf te kunnen bepalen wat ze willen.

Deze diepgewortelde hartenkreet wordt in Nederland steeds luider, tegen alle verboden en politieke propaganda in! Mensen willen in de huidige maatschappij zelfredzaam kunnen zijn. Juist omdat ze daar niet meer dan een plant voor nodig hebben die moeder aarde ons sinds begin der tijden geschonken heeft. Mensen zijn zich steeds bewuster van dit gegeven! En dat is misschien wel  juist de angst van de regeringen, en ook de reden dat de verdragen nog steeds in stand worden gehouden als het zo uitkomt.

Dit rapport kan niet alleen belangrijk zijn voor veranderingen in Nederland maar kan misschien een beweging in gang zetten in andere landen.
Die landen hoeven alleen de volgende vragen te beantwoorden om de internationale verdragen eindelijk eens opzij te durven te schuiven.

Vijf voorwaarden

De vijf primaire voorwaarden voor gereguleerde legalisering zijn:
1. Er moet sprake zijn van een belang waarvan mensenrechten bescherming vereisen.
2. De staat moet aannemelijk maken dat het gereguleerd toestaan van cannabisteelt en handel tot een effectievere mensenrechtenbescherming zal leiden.
3. De beslissing tot zodanige regulering moet maatschappelijk draagvlak hebben en op nationaal democratische besluitvorming steunen.
4. Er moet sprake zijn van een gesloten systeem zodat het buitenland geen nadeel van de regulering ondervindt.
5. De staat is verplicht een actief ontmoedigingsbeleid van cannabisgebruik te voeren.

Als een staat aan deze voorwaarden kan voldoen is die onder het huidige internationaal recht gelegitimeerd om mensenrechtenverplichtingen prioriteit te geven boven daarmee conflicterende verplichtingen onder de VN-drugsverdragen.

Klinkt allemaal heel logisch en het is een geweldig gebaar, maar zitten er misschien toch nog wat addertjes onder het gras? In eerste instantie lijkt het er op dat we morgen aan de slag kunnen. Bij voorwaarde vier lopen we echter al tegen een drempel op. Een “gesloten systeem” zodat het buitenland geen nadeel van regulering ondervindt roept bij mij gelijk gevoelens op die ik ook had ten tijde van de wietpas en het verbod op onze buitenlandse gasten, wat nog steeds in stand wordt gehouden in het Zuiden van Nederland. Nee, onze ooster- en zuiderburen zijn nog lang niet zover om ook aan de slag te gaan. “Not in my backyard”, zullen ze krampachtig volhouden. Een lastige maar denkbare opdracht voor ons volgende kabinet om hier eindelijk iets aan te doen. Welke politieke partijen hebben vanaf 2017 de ballen om de ban te breken in Europa?

Al die initiatieven die om persoonlijke redenen ontstaan, zoals Suver Nuver er bijvoorbeeld één van is, behoren recht van bestaan te hebben. Suver Nuver is een initiatief van Social Club Friesland en Groningen en is er op gericht om individuele mensen te helpen. Vooral mensen die geen uitweg zien in hun vraag naar een medicijn of hulpmiddel voor hun ziekte. Voor tien euro per maand kun je lid worden en krijg je maandelijks een bepaalde hoeveelheid cannabis gratis thuisgestuurd. Daarnaast is de stichting afhankelijk van de vrije donaties die sympathisanten uit het gehele land doen. De stichting werkt geheel belangeloos waarbij het winstoogmerk geen doel is. Naast verstrekking van cannabis geeft de stichting uit het hoge noorden ook workshops aan deelnemers om hen te leren hoe ze zelf olie en andere extracten van cannabis kunnen maken.

Een typisch voorbeeld van gebruik maken van je vrijheid en recht om zelf te bepalen wat je met je lijf doet! Gezondheid en kwaliteit van leven staan hier aan de basis van alles. Als dat geen mensenrecht is, hoe kun je dat verbieden!?

 

Meer informatie over Suver Nuver is te vinden op de website

Het rapport van Radboud Universiteit Nijmegen is hier te downloaden.

© [2019] Stichting CannaWijzer (voorheen WeSmoke)

...voor de consument.

 powered by Searacon

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?