Mijn reis door de wondere wereld van cannabis zonder tabak

Door: Martijn (McH)

Na een kleine 10 jaar tabak roken besloot ik voor het eerst sinds jaren dat ik weer eens wilde proberen te stoppen. Ik had net mijn stressvolle baan ingeruild voor een wat rustiger bestaan en besloot dat dit het uitgelezen moment was. Bij mijn eerdere pogingen had ik voornamelijk mijn cannabisconsumptie aangewezen als de schuldige voor het gebrek aan succes, dus dat was het eerste probleem dat opgelost moest worden. Het is alleen een vorm van zelfkwelling voor een roker om overdag niet te roken en vervolgens ’s avonds een joint met tabak aan te steken zodat je de volgende dag weer opnieuw kan beginnen. Ik had ook wel eens pure joints gerookt maar vond dat toch niet echt mijn ding omdat de ‘high’ nooit echt hetzelfde was. Ik geloof heilig in de positieve werking van cannabis op lichaam en geest dus ik had geen echte behoefte om ook tegelijk te stoppen met cannabis. Dit besluit heeft me achteraf gezien enorm geholpen: toen ik als jong studentje probeerde te stoppen moest ik van mijzelf ook meteen stoppen met cannabis, want dat zou ook wel slecht voor je zijn. Een kleine 10 jaar later heb ik mijn verstand gekregen en begrijp ik dat cannabis het probleem niet is en voor vele zelfs de oplossing.

Laat ik vooral zeggen dat het stoppen met roken niet makkelijk is geweest, dat is het voor bijna niemand die meer dan 10 jaar gerookt heeft, maar het is me wel gelukt en ik geniet nu meer van cannabis dan ooit te voren. Dus hoe is het zo ver gekomen? Allereerst had ik het geluk de beschikking te hebben over een simpele vaporizer, wel een met indirecte verhitting zodat er geen verbranding hoeft te ontstaan en heb ik van een relatie een keer een bong gekregen. Toen ik op een maandag dus stopte met roken waren de bong en vaporizer mijn uitkomst, niet zozeer voor de high van wiet want die kreeg ik voorheen ook al, maar het geeft wel een kalmerend effect. Cannabis heeft er dus bij mij niet voor gezorgd dat de behoefte naar tabak direct minder werd, maar wel dat de afkickfase een stuk dragelijker is geworden. Zoals veel consumenten wel weten is het gevoel van een high zonder tabak voor een roker vaak toch minder dan hij gewend is, dit was bij mij ook het geval. Daarom ben ik wat gaan experimenteren met edibles van de coffeeshop en dit maakte mijn ‘high’ gevoel weer enigszins compleet. Gewapend met deze kennis ben ik gaan experimenteren met een combinatie van edibles en vapen, iets wat zeker niet slecht bevallen is. Vooral het effect van vaporizers die gebruik maken van zakken die gevuld worden met cannabis rook is echt aan te raden, al zijn deze producten voor eindconsumenten erg duur waardoor het veelal blijft bij uitproberen in de coffeeshop.

Ik was dus gestopt met roken en aan het experimenteren met andere consumptiemethoden. Hier moet ik wel bij zeggen dat ik toen ik gestopt was met roken ook af en toe een dagje geen cannabis consumeerde, al was het alleen maar om dat gevoel van ‘extra high’ weer eens te ervaren nadat je een tijdje gestopt bent. Om mij wat verder te verdiepen in alternatieve consumptiemethode heb ik me al gauw verdiept in de ontwikkelingen in de VS, in Nederland is hier helaas nauwelijks ruimte voor door de beperkte wetgeving. In de VS loopt de consumptie van ‘flower’ zoals het daar heet (de gedroogde toppen en bladeren zoals wij die kennen) ernstig terug ten opzichte van de verkoop van edibles en vaporizers.

Op het gebied van edibles is een hele nieuwe markt ontwikkelt in de VS en door de experimenterende consumenten daar heb ik mijn recept kunnen optimaliseren en verbeteren. Een paar tips, gebruik geen roomboter maar kokosolie of zelfs MCT olie, in boter en kokosolie zitten vetten die  erg goed aan THC hechten maar de overige vetten heb je feitelijk niet nodig. Deze vetten zijn MCT-vetten en deze zijn dus ook in pure vorm te koop. Denk hierbij wel aan het milieu en zoek naar olie die niet uit palmolie gewonnen is. De huidige theorie is  dat deze olie ongeveer 70% van zijn gewicht in THC kan dragen, wat wil zeggen dat het erg moeilijk is om het verzadigingsniveau te bereiken met gewone wiet. Kijk ook daarom altijd uit met de sterkte van edibles, ik heb een van mijn vrienden naar huis moeten brengen na consumptie van een van mijn edibles met wat hij beschreef als “bijna een paddotrip”.  Begin daarom met kleine hoeveelheden, het voordeel van sterkere olie is dat je er minder van moet nemen, niet dat je er stoneder van wordt want die ervaring wordt al gauw onprettig.

De vaporizer markt is inmiddels overigens ontploft, waar ik enkele jaren geleden nog op een aantal schimmige modellen aangewezen was wordt er nu zelfs reclame gemaakt in bekende videoclips. Zonder zelf reclame te maken zijn er wel een aantal producenten die echt aan de weg timmeren met het benaderen van het roken van een joint, of werken met zakken of slangen (zogenaamde “whips”). In de VS is ook de e-rook cartridge op komst, er zijn zelfs al een aantal coffeeshops in Nederland die deze voor aanbieden zonder medeweten van de overheid. Omdat deze cartridges gevuld zijn met extract zijn deze bij wet verboden, wiet mag immers in Nederland niet bewerkt worden. Deze cartridges lijken op het eerste gezicht erg duur maar besef dat dit om een concentraat gaat en je hier dus veel langer mee kan doen. In tegenstelling tot de meeste vaporizers en zeker joints komt hier bijna geen rook en geur vanaf, waardoor veel mensen weer cannabis gaan consumeren op plekken waar roken verboden is. Verder vind er dus geen verbranding plaats, krijg je damp binnen die in vergelijking sterker is dan van een vaporizer met gewone wiet en de smaak is meer vergelijkbaar met die van een joint.

Inmiddels ben ik ruim een jaar gestopt met roken en als gezegd geniet ik meer van cannabis dan ooit te voren. Ik draai pure jointjes met transparante vloei en dat bevalt perfect, zeker als aanvulling op een lage dosering edible. Mocht je nou niet zeker zijn van de sterkte van je edible, rook dan ook af en toe met een beetje hasj om niet te high te worden (godzijdank zit er nog CBD in hasj). Veel cannabisconsumenten in Nederland hebben hun rookverslaving gratis bij hun behoefte aan cannabis gekregen en het wordt dat daar eens verandering in komt.

© [2019] Stichting CannaWijzer (voorheen WeSmoke)

...voor de consument.

 powered by Searacon

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?