CBD Wiet

Onlangs heb ik via een relatie kennis gemaakt met CBD wiet, wiet die eruit ziet als in de coffeeshop, maar minder dan 1.0% THC bevat. Ik had gehoord dat deze ‘wiet waar je niet stoned van wordt’ onder andere in Zwitserland verkocht werd en toen ik de kwaliteit van de toppen (of bloemen) zag was ik meteen geïnteresseerd.

In Zwitserland wordt deze wiet bijvoorbeeld door sigaretten gemengd die in de supermarkt verkocht worden, omdat het tabaksverslaafden zou helpen met het stoppen met (tabak)roken. Ja echt waren, er liggen dus CBD joints in sigarettenpakjes in de supermarkt in Zwitserland. In Amerika is cannabis met een hoger CBD gehalte al vrij populair en vooral producten met een gelijke verhouding THC en CBD (1:1) zijn erg in trek. Ik wilde dus a) in ieder geval graag weten hoe het was om alleen CBD wiet te roken en b) CBD en THC wiet samen roken. Zoals voor sommige misschien bekend kan het innemen van enkele druppels CBD olie een half uurtje voordat je THC rookt/eet/dampt het effect van de THC behoorlijk versterken. Persoonlijk geeft me dit het gevoel van een ‘completere’ high waar ik net zo stoned van wordt, maar beter op functioneer.

CBD wiet is helaas vooralsnog in Nederland erg lastig te verkrijgen, ook omdat er veel onduidelijkheid bestaat over de juridische status. Dit is jammer want door de erg lage hoeveelheid THC is deze CBD wiet niet psychoactief. Dit neemt niet weg dat je er per definitie niets van merkt, voor mij (en mijn proefpersonen) voelt het als ontspanning zonder echt stoned te worden en na een minuut of 10 voel ik alleen nog maar ontspanning in mijn spieren. Dit heeft vermoedelijk te maken met het feit dat de opname van cannabinoïden via de longen veel sneller gaat dan via de maag, zoals bij CBD druppels. Om dezelfde reden duurt het veel langer voordat je het effect van edibles merkt ten opzichte van het roken van een joint. Voor mij heeft het roken van wat CBD wiet hetzelfde als een ander misschien heeft van bijvoorbeeld een kop kamille thee of een bezoekje aan de sauna. Sinds ik ben gestopt met roken wordt ik veel ‘higher’ van een paar haaltjes van een sigaret dan dat ik van CBD wiet ooit zal worden.

Het combineren van THC en CBD wiet is me misschien nog wel het best bevallen. Nu ik geen joints meer met tabak rook zorgt mijn pure wiet af en toe voor een iets heftigere high dan ik in de gaten heb, vooral als ik druk ben met iets anders. Als ik mijn joints iets minder dan 1:1 met CBD wiet combineer heb ik daar geen last van. Dit is overigens wel afhankelijk van de soorten wiet die je combineert, een super lemon haze combineren met een lage CBD strain heeft minder effect.

Als je als (incidentele) cannabisconsument komende zomer naar Zwitserland gaat, schroom niet om een winkel met cannabisblad op de gevel binnen te lopen. Volgens goede Zwitserse traditie zijn dit veelal normale, drogisterij-achtige, winkels waar je naast druppels dus ook blüten (bloemen, voor als je niet weet waar je in de winkel naar moet vragen). Als de wiet er niet zo uit ziet als in de coffeeshop kun je verder zoeken, je mag kwaliteit verwachten. Neem het alleen niet mee over de grens, om lastige vragen te voorkomen.

Voor ons in Nederland hoeft het hopelijk niet lang meer te duren voordat ook bepaalde coffeeshops een kleine selectie op de kaart hebben staan. Voorlopig heeft deze CBD wiet dus nog precies dezelfde status als THC wiet, wat import vanuit Zwitserland illegaal maakt. Dat terwijl dit een aantoonbaar legaal geproduceerd product is, dat net zo psychoactief is als bijvoorbeeld koffie. CBD wiet is mijn ogen daarom ook niet zoveel ‘waard’ als THC wiet. Een consument is doorgaans bereid veel meer te betalen voor een gevoel van high, dan voor een gevoel van milde ontspanning. Verder valt de CBD wiet bij een inspectie niet te onderscheiden van THC wiet, waardoor een coffeeshophouder dus een deel van zijn 500 gram voorraad beschikbaar moet stellen. Ook dit is daarmee weer een goed voorbeeld van het trieste overheidsbeleid, een plant die in nota bene Zwitserland onder gecontroleerde omstandige gekweekt wordt mag het land niet in. Coffeeshops mogen alleen kopen van criminelen, terwijl er voor een deel van de markt al legale alternatieven beschikbaar zijn.

© [2019] Stichting CannaWijzer (voorheen WeSmoke)

...voor de consument.

 powered by Searacon

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?