Pfoe, dit wordt geen antwoord die allesomvattend is… We beperken ons graag in eerste instantie tot het beschrijven van hoe je een standaard NL-joint maakt. Wil je andere (culturele-) stijlen proberen, of voor de volledige titel van MSO “Master of Smokable Origami” gaan, laat het ons dan weten!

Ingredienten.
Voor een joint heb je nodig: Wiet en/of hasj, vloetjes, tip, tabak.
Oh, en heb je het nog nooit eerder gedaan; een hoop geduld en zelfbeheersing…

Vloei.
Het is aan te raden om voor je eerste keer te starten met een brede vloetjes. Vloetjes heb je in verschillende formaten en kwaliteiten. Hoe meer je probeert, hoe meer je voorkeur voor een bepaald formaat of merk ontwikkelt. Dit geldt net zo hard voor tip.

Tip(pies).
Het vouwen, rollen van je tip (tabaksstopper) is een kunst op zich. Experimenteer zelf of je een smalle, kleine zuig-opening aan je joint wilt, of juist een breed, groot gat. Eenmaal besloten en gevouwen, tover dan de vloei maar weer tevoorschijn. Start met het vouwen van een w-vorm en rol de rest van tippapier er als een spiraal omheen.

Regular vs. Inside-out.
We beschrijven -voor het gemak- het draaien van een regular joint, omdat je hierbij makkelijker vals kunt spelen. Bij regular gebruik je het volledige vloetje. Bij Inside-out gebruik je niet het hele vloetje, dit beschrijven we nog wel een keer.

Voorbereidingen.
Het makkelijkst is het om je vloei op je open gevouwen vloei-pakje te leggen. Hierdoor blijft het vloetje in een handige V-vorm staan, zodat je tabak en ‘spices’ er minder makkelijk af vallen.
Als rechtshandige gaat de voorkeur er meestal naar uit om je tippie aan de linkerkant van je vloetje te leggen.
De lijmrand van je vloei ligt nu het hoogst en kijkt je aan, so to speak.

Tobacco.
Nu is het tijd voor tabak. Zorg dat je tabak niet al te droog is. Droge tabak is erg scherp in je keel met roken, maar als er niet anders is, dan voldoet alles:-) Zorg dat er geen lange draden in je tabak zitten en nog erger…scherpe, sterke stokjes, oftewel verwijder zogenaamde ‘paperpiercers’.
Verdeel de tabak van ongeveer 75% van een sigaret over het vloeitje, terwijl je je tip al op zijn plaats hebt liggen. Iets minder tabak aan de kant van het tippie en iets meer aan de andere kant, zodat je een mooie conische joint kunt rollen.

De spices.
Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar wat wij noemen een ‘Sweet blend’. Dit is een combinatie van een goeie hasj en een mooi wietje. Je bent vanzelfsprekend vrij om te kiezen wat jij in je joint doet. Begin met een geringe hoeveelheid. Ondanks dat je vloetje bijna net zoveel wiet kan hebben als dat er nu al aan tabak in ligt, adviseren we je om eerst even aan te kijken welk effect het op je heeft als je met een kleine hoeveelheid begint.
Verkruimel de wiet met je vingers of gebruik hiervoor een grinder.
Van hasj gebruik je doorgaans minder. Zeker een goede hasj heeft veel potentie en kun je makkelijker af met een kleine hoeveelheid. Verwarm de hasj licht, voordat je er kleine stukjes (keuteltjes) van maakt. Deze keuteltjes zijn -idealiter- niet veel groter dan een couscous-korrel. Verdeel een stuk of 15 tot 20 van deze keuteltjes over de joint. Ga je voor een sweet blend, halveer dan wel ff de eerder beschreven hoeveelheid wiet en hasj.

Assemblage.
Ok, haal even diep adem en besef je dat je nu in de startblokken staat voor een monniken-werkje. Frunnik het vloetje, met daarin de tip, tabak en spices los van het vloei-pakje. Verleg je focus daarna direct op de kant van de tip, welke de nare eigenschap heeft om -tijdens het geheel proces- er tussenuit te knijpen. Door de vloei tussen beide wijsvingers en duimen tegen elkaar, heen en weer te schuiven, verdeel je op een natuurlijke wijze de ingrediënten. Zodra je een acceptabele conische vorm in het geheel gerold hebt, kun je de ‘kill’ inzetten.
De duimkant van het vloeitje moet inrollen, dus nu is het een kwestie van positioneren en afmaken. Het werkt het handigst als je het inrollen begint aan de kant van de tip. Heb je een kant te pakken, dan volgt de rest van het vloeitje makkelijker als je het goed begeleid. Heb je de conische vorm er nog steeds lekker inzitten, na het inrollen, dan kun je de lijmrand likken en dichtrollen.

Fire in the hall.
Congrats, je hebt je eerste joint in meer of mindere mate succesvol afgerond, want zeker weten doen we het nog niet. Laat de joint nog even drogen en druk met bijvoorbeeld een sigaret de kruiden-mix een beetje aan. Draai een vlindertje aan het open uiteinde van de vloei, zodat je mix er niet uit kan vallen. Brand -als nodig- het kleine beetje vloei aan de tip-kant af. Ga er goed voor zitten, klem de joint tussen je lippen, pak aan aansteker en zet de hens erin!!

Beoordeel de joint op de volgende punten en probeer ze een volgende keer te verbeteren:
-Valse lucht (joint zit niet goed dicht over de lengte of je hebt niet alle paperpierces geëlimineerd)
-Vorm (de perfecte joint is kaarsrecht en conisch. Rolt de joint een rondje op tafel als je hem een zetje geeft?)
-Throat-kick (de perfecte joint is niet te scherp en niet te flauw in de keel)
-Smaak (komt smaak overeen met de wiet/hasj/combi die je had verwacht)
-Geur (de uitgeblazen rook heeft een andere geur dan de rook die direct van de joint komt, maar moeten beide aantrekkelijk zijn).

Succes mensen, we zien graag uw ervaring bij ons langskomen!!
Vergeet niet dat een jointje draaien een kunst is. Om ergens goed in te worden, moet je er minstens 10.000 uur in steken. Draai-se!!

HighWise: standaard tabak bevat nicotine en allerlei andere chemische toevoegingen. Bovendien werkt nicotine in tabak verslavend. Het is daarom verstandig om te informeren naar goeie tabaksvervangers of op z’n minst additieven vrije tabak. Kortom, rook bewust of rook puur!

© [2019] Stichting CannaWijzer (voorheen WeSmoke)

...voor de consument.

 powered by Searacon

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?