In een Canadees artikel van Lift&Co (die we deels hebben vertaald) geven zij een overzicht van de meest populaire concentraten die verkrijgbaar zijn op legale markten zoals nu in de Verenigde Staten. Mogelijk gaat dit ook snel gebeuren in Canada, waar de tweede golf van cannabis legalisatie aanstaande is. De golf van de zuivere producten zoals bijvoorbeeld kief, budder, resin, shatter en wax. Een onvermijdelijke ontwikkeling in de zoektocht van cannabis consumenten naar gezonde en zuivere manieren van toediening.

In Nederland wordt ook steeds meer gezocht naar een alternatief op bijvoorbeeld het roken van cannabis met tabak. In ons land zijn concentraten en extracten echter nog steeds verboden. Deze producten kom je op enkele uitzonderingen na nog niet veel tegen in de coffeeshops. Wel zien we behalve wiet en hasj steeds meer eetbare producten, de ‘edibles’ op menukaarten staan. Naast de aloud bekende Spacecake worden complete patisserieën opgezet met cannabis als basis-ingrediënt. Maar de zuivere concentraten zie je dus niet of nauwelijks in de Nederlandse coffeeshops. Concentraten staan tenslotte op Lijst 1 van de Opiumwet, vermeld als harddrugs. En dat valt helaas niet onder ons gedoogde softdrugsbeleid en is dus ten strengste verboden.

Cannabisconcentraten zijn er in legale staten zoals Californië, Colorado en Washington in vele vormen, met verkoopcijfers die de reguliere wiet- en eetwaren-verkoop overtreffen. Binnenkort zullen ze dus ook naar Canada komen. Wellicht is het Nederlandse wietexperiment dé gelegenheid om hier in ons land ook goed naar te kijken! Het gebruik van concentraten hoeft voor de consument geen risico’s met zich mee te brengen. Integendeel, goede voorlichting en de juiste productinformatie zijn net als in veel legale staten de belangrijkste factor in een op ‘Harm Reduction’ gebaseerd drugsbeleid. Maak kennis met de verschillende soorten cannabisconcentraten die binnenkort op de Canadese markt komen en wat ons betreft ook in Nederland op een legale markt verkrijgbaar moeten worden. Voorlopig moeten volwassenen in Nederland vaak illegale cannabis gebruiken om thuis hun eigen concentraten of extracten te maken.

In tegenstelling tot wiet, zijn geconcentreerde producten veel zuiverder en krachtiger en zijn bekend onder verschillende namen en vormen. In sommige gevallen kunnen ze zelfs exclusief gericht zijn op één enkele cannabinoïde of terpenenprofiel. Concentraten en extracten zijn bovendien veel beter te doseren waarbij risicogebruik kan afnemen. Hier zijn enkele van de meest populaire concentraten op de markt:

Oplosmiddelvrije extracten

In plaats van chemicaliën te gebruiken, gebruiken de volgende producten methoden zoals warmte of ijswater om concentraten te produceren. Door de jaren heen zijn sommige processen geëvolueerd van doe-het-zelver tot nu bijna net zo veel product als bij oplosmiddel gebaseerde concentraten.

Een paar concentraten die géén gebruik van oplosmiddelen vereisen, zijn:

Kief

Kief is algemeen bekend als het poeder in de bodem van je grinder. In sommige kringen gaat het door zijn andere naam, droge zift. Het fijne poeder is het gemakkelijkste cannabisconcentraat om te extraheren. Het eindresultaat is een lichtbruin poeder met een krachtig aandeel van cannabinoïden en terpenen. Kief kan in een joint of pijp worden gerookt, verdampt  met een vaporiser, in eetwaren worden gebruikt of worden gebruikt om Rosin te maken (zie hieronder).

Rosin (hars)

Met behulp van verwarmde platen en druk is Rosin een ​​goudkleurig extract dat zeer krachtige concentraten produceert waarbij geen oplosmiddelen gebruikt worden. Het is een veelzijdig product dat zowel voor dabbing als voor eetwaren en een reeks andere consumptiemethoden kan worden gebruikt.

Bubble hash of Icelator

In plaats van oplosmiddelen te gebruiken, wordt Icelator gemaakt met ijswater, mechanische wasmachines en de optionele vriesdroger. IJswaterbeweging maakt de trichomen vrij uit het bevroren bloemenbronmateriaal zoals bijvoorbeeld knipafval. Vanaf daar wordt het gevriesdroogd en kan het worden gebruikt voor andere concentraten. Met behulp van een verwarmde pers zoals voor Rosin kan Bubble hash worden omgezet in gesmolten hasjolie.

Op oplosmiddel gebaseerde extracties

Chemische extracties zijn de afgelopen jaren de favoriete methode van de meeste producenten geweest. Via een verscheidenheid aan processen kunnen op grote schaal concentraten worden gemaakt om aan de groeiende vraag van consumenten te voldoen.

Door de jaren heen zijn dit de meest van dit soort gevraagde cannabisconcentraten op de markt:

Budder en/of Badder

Budder (ook bekend als Badder) dankt zijn naam aan de consistentie van het product. Met de structuur van licht verwarmde boter, zijn deze geelachtige concentraten, gemakkelijk te hanteren. Dankzij de veelzijdigheid en het vermogen om goed te verwerken in dabs, joints en bongs is het een van de meer populaire concentraten geworden.

Crumble

Badder neemt de meest vloeiende textuur aan, terwijl Budder vaak een beetje groffe en brokkelige structuur aanneemt bij de extractie ervan. Dan heb je dus Crumble, dat is de, goed, verkruimelde, niet-vergulde versie van deze vergelijkbare concentraten. Bekend om zijn sterke aroma’s en smaakprofielen, wordt Crumble vaak aangeduid als “honingraat” vanwege het uiterlijk. Crumble wordt bij een ander, nog zachter resultaat ook wel Wax genoemd.

Live Resin

Een van de populairste concentraten op de markt van vandaag, Live-Resin, is een koolwaterstofconcentraat dat verse, bevroren cannabis gebruikt voor extractie. Deze methode is populair geworden vanwege zijn vermogen om de smaakbeleving en de benadering van het aromatische profiel van de vers gesneden plant. Live-Resin staat bekend om zijn glanzende uiterlijk, waardoor het er nat uitziet.

Shatter / Taffy

Bekend om zijn lijmachtige consistentie, Shatter is een bros concentraat met een textuur die veel lijkt op glas. De kleur kan variëren van een gouden tint tot een heldere amberkleurige tint en vertegenwoordigt een populair concentraat dat rijk is aan smaak en aroma. Het is een eerste keus voor het Dabben.

CO2-olie

CO2-olie is een relatief nieuw soort concentraat dat aan populariteit wint dankzij de zuiverheid van het product. Vaak wordt aangetroffen in vape-patronen en eetwaren, CO2-olie wordt gemaakt door superkritische vloeistofextractie met behulp van grote hoeveelheden druk en koolstofdioxide. Het proces wordt beschouwd als diepgaand vanwege het vermogen om specifieke cannabinoïden en terpenen te extraheren.

Destillaat

Degenen die op zoek zijn naar een concentraat dat is afgeleid van één enkele cannabinoïde, kiezen vaak voor destillaat. Via een proces dat kortepads-destillatie wordt genoemd, wordt cannabis verschillende malen door het proces gehaald om het product te zuiveren. Het eindresultaat is een vloeibare destillatie van THC, CBD of andere cannabinoïden die vaak op honing lijken en lijken op andere oliën.

Kristallen

Een kristal of kristallijne vaste stof is een vast materiaal waarvan de bestanddelen (zoals atomen, moleculen of ionen) zijn gerangschikt in een sterk geordende microscopische structuur, waardoor een kristalrooster wordt gevormd dat zich in alle richtingen uitstrekt. Net als distillaat destilleert kristallijn de plant tot een enkele cannabinoïde. In plaats van een vloeistof te produceren, laat kristallijn een witte, poederachtige substantie achter die vaak wordt gemengd met andere producten voor consumptie.

Het Trimbos instituut heeft van het Ministerie opdracht gekregen om onderzoek te doen naar de status van het gebruik en de toepassingen van de verschillende cannabisproducten op de Nederlandse markt. Stichting CannaWijzer heeft haar medewerking toegezegd om zoveel mogelijk meningen en informatie in te winnen bij cannabisconsumenten over dit onderwerp.

CannaWijzer is voorstander van alternatieve cannabisproducten in coffeeshops. Ten eerste omdat het een vervanging kan zijn voor roken met tabak. Ten tweede omdat je hiermee een grote (nieuwe) doelgroep tegemoetkomt die zich anders op een onstabiele en onbetrouwbare markt moet begeven, of die zelf gaat experimenteren met het maken van extracten en edibles. Wij verwachten dat concentraten, extracten en edibles een grotere rol gaan spelen. De overheid zet nu juist in op preventie door het verbieden van tabak en edibles maar denkt niet na over alternatieven die voldoen aan de behoefte en trends van consumenten die zoeken naar een gezonder leven.

© [2019] Stichting CannaWijzer (voorheen WeSmoke)

...voor de consument.

 powered by Searacon

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?