De wiet is bij wet verboden in Nederland. Dit wil zeggen, die wiet met het werkend bestanddeel THC. Hennep, de oude benaming van het product, is nog steeds legaal voor bepaalde doeleinden. Je moet hierbij denken aan bouwmaterialen, zaad, kleding, voeding e.d.. Een vergunning van de overheid is hiervoor vereist. Dit wordt dan ook op relatief kleine schaal, van enkele duizenden hectares, in voornamelijk noord-oost Nederland verbouwd.

Waarom is wiet dan verboden? Natuurlijk, omdat het op een lijst in de Opiumwet voorkomt met andere producten, drugs. Maar er is nog een reden, die met economie van doen heeft. Een reden die al veel ouder is en die te maken heeft met die oude benaming: hennep dus.

Hennep is al duizenden jaren een oerkruid. Rond de middeleeuwen werd begonnen met het verbouwen van hennep op grote schaal. De toepassingen waren legio. Er werd touw van gemaakt, het werd gebruikt in de scheepsbouw en er werden kledingstukken van gemaakt die zo sterk waren dat ze bijna niet versleten. De mensheid had een symbiose met hennep welke sterk bijdroeg aan de beschaafde samenleving zoals we die nu kennen.

Dat ging eeuwen goed naar ieders tevredenheid, tot er begin 20e eeuw een alternatief werd gevonden. De kunstvezel. Deze werd vervaardigd door een nieuwe industrie; de (petro)chemie. Zij kregen zo veel macht dat het een koud kunstje was om de hennep in de ban te doen bij de politiek. Ook vele medicijnen met cannabis als bestanddeel werden door de farmaceutische industrie vervangen door chemische middelen. Een angstzaaiende propagandamachine werd in gang gezet om het volk te doen geloven dat het hier ging om een uiterst gevaarlijke en giftige drug. De ‘Reefer Madness’ was een feit. De lobby van deze grote industriëlen was, en is, zo groot dat deze 70 jaar later nog steeds van toepassing is binnen de hedendaagse (wereld)politiek.

Wat heeft dat nu met ons jointje, pijpje of dampje van doen, hoor ik u vragen. Heel veel, naar mijn mening. Ten eerste zal het niet zo eenvoudig zijn om industriële hennep weer op grote schaal te gaan verbouwen om bovengenoemde reden. De machtige lobby is nog steeds zo sterk, dat de huidige politiek er tegenstander van zal blijven en dat komt handig uit omdat het ook om die andere reden, de Opiumwet verboden moet blijven.

Ik denk dus dat, als de kunstvezel niet was uitgevonden, de marihuana als genotsmiddel, naast tabak en alcohol, al veel eerder zou zijn geaccepteerd. Voor tabak en alcohol zijn namelijk geen chemische alternatieven voorhanden en daarom worden ze door de politiek met rust gelaten. Daarbij komt, dat deze drugs heel wat geld in het laatje brengen voor de schatkist. Over machtige lobby in Nederland gesproken…..

Dat met recreatieve cannabis dat ook zou kunnen wordt met argusogen gevolgd door laffe bestuurders in Den Haag. De regering heeft een monopoliepositie gecreëerd op cannabis voor medicinaal gebruik. Via het BMC is er wiet als medicijn bij de apotheek verkrijgbaar. Een plant die nota bene van ons allemaal is.

Gelukkig zijn wetgevingen beperkt houdbaar en hebben de ouderwetse internationale verdragen weinig daadkracht meer. Een groene revolutie is ontketend, het is nog een kwestie van tijd.

© [2019] Stichting CannaWijzer (voorheen WeSmoke)

...voor de consument.

 powered by Searacon

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?