Een etiket op wiet

Voor de één is het een trucje van coffeeshops om met zogenaamde lab-resultaten te beweren dat zij zuivere wiet verkopen en misschien kunstmatig hoge prijzen vragen. De ander is de coffeeshop dankbaar omdat het een zegen is om eindelijk eens te weten wat je rookt. Over beide argumenten valt wat te zeggen. Cannabis zonder chemische bestrijdingsmiddelen of andere niet gerelateerde toevoegingen staan hoog in het vaandel bij cannabis consumenten.

De afgelopen jaren is er in Nederland een ontwikkeling gaande als het gaat om het testen van cannabis voor de coffeeshops. Niet zo gek want een cannabisproduct hoort net als elk ander consumentenproduct gewoon de juiste informatie te bevatten. Meerdere initiatiefnemers en bedrijven die met een “valide cannabistest” de cannabisbranche willen bedienen, bestoken coffeeshopondernemers met hun diensten. Soms zijn het idealisten met hun eigen missie en soms zijn het commerciële breinen die een sprong in een industrie maken die ze nauwelijks begrijpen.

Help mijn man is klusser

Veel amateur kwekers hebben veel te weinig of totaal geen verstand van het kweken van cannabis. Ze doen hun uiterste best om een mooi product aan te bieden bij de coffeeshops zonder dat ze weten wat hun wiet doet als het gerookt wordt. Vooral de droom om een toekomst te hebben als cannabiskweker en flink geld te verdienen is hun drijfveer. Anderen hebben geen enkel probleem met het gebruik van gevaarlijke chemische stoffen en het gebruiken van onethische manieren om hun cannabis zo vet, zwaar en duur mogelijk te maken. Tot overmaat van ramp weten ook eigenaren of inkopers van coffeeshops vaak niet genoeg van een juist en zuiver cannabis product. Het aantal échte kwekers en cannabis kenners zijn in Nederland steeds minder omvangrijk zo niet schaars te noemen.

De meeste cannabis kwekers hebben zeer weinig ervaring met traditionele tuinbouw en zijn meestal onwetend over het juiste en veilige gebruik van pesticiden en andere hulpmiddelen. Maar al te vaak worden giftige stoffen, alleen bedoeld voor siergewassen, gebruikt op cannabis. Sterker nog, onwetende cannabis kwekers kopen vaak gevaarlijke en verboden stoffen die gewoon in de gemiddelde bouwmarkt of tuincentrum worden verkocht. Dat zijn dan vaak pesticiden en andere middelen die gelabeld zijn als veilig voor voedingsgewassen. Deze zijn dus bedoeld om te worden toegepast op fruit en groenten die vóór consumptie kunnen worden gewassen. Cannabis wordt niet gewassen voordat het wordt gerookt of verwerkt voor bijvoorbeeld olie of een ander extract.

We moeten sterk rekening houden met de mogelijke chemische veranderingen die kunnen optreden in zo’n chemisch middel wanneer het wordt gerookt en geïnhaleerd met de cannabis. Je kunt er namelijk vanuit gaan dat de meeste veiligheidstests voor pesticiden voor gewassen zijn die worden gegeten en niet gerookt. Hier wordt in de NPO documentaire Foute Shit van 4 januari 2017 ook nog duidelijk naar verwezen.

De markt zou moeten worden bevoorraad met cannabis die van hoge of in elk geval zuivere kwaliteit is, maar in feite is een onbekend deel bedekt met giftige pesticiden en schimmels en die ook bijvoorbeeld nog resten van groei- en bloeiregulators in zich hebben omdat ze niet meer gespoeld worden. Hoewel op de korte termijn veel cannabisconsumenten niet direct nadelige gevolgen hiervan zullen ondervinden, zijn andere (medicinale) consumenten ernstig ziek en daardoor zeer gevoelig voor vergif, irriterende stoffen, en allerlei vreemde microben. Dit is vaak diezelfde cannabisconsument/patiënt die niet in staat is om zelf zijn eigen plantje te kunnen verzorgen. Deze hulpbehoevende mensen moeten kunnen vertrouwen op hun coffeeshop om daardoor een gegarandeerd product te kunnen nuttigen.

Bescherming en waarborg voor de consument

Elke producent of fabrikant van een consumentenproduct zoals bijvoorbeeld die van cosmetica, geneesmiddelen, voedsel, tabak of drank is vereist om het product te laten testen door derden om de veiligheid van het product te controleren en garanderen. Bescherming van de volksgezondheid is hier het uitgangspunt. Helaas is er (nog) geen wetgeving voor de veiligheid of de vereiste kwaliteit van cannabis, of de producten gemaakt van cannabis. In Nederland worden het overgrote deel van de medicinale en recreatieve cannabisconsumenten al 40 jaar aan hun lot overgelaten.

Nu de regulering van de achterdeur steeds dichterbij lijkt te komen, zijn veel kwekers en coffeeshops begonnen met het (laten) testen van hun cannabisproducten voor de veiligheid van hun klanten en/of om zichzelf een concurrentievoordeel te geven. Omdat de discussie groeiende is naar deze diensten, zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het testen van cannabis een opkomende trend om straks aan de vraag van de markt te kunnen voldoen. In Nederland is geen enkele officieel laboratorium dat cannabis mag testen voor de coffeeshops, met uitzondering van enkele overheids-gerelateerde instituten. Coffeeshops hebben in verband met nieuwe wetgeving (growshopwet) geen enkele bevoegdheid om hun producten professioneel te testen op samenstelling en kwaliteit, die cannabis consumenten in staat stelt om cannabis te kiezen die het meest geschikt is voor hun specifieke behoeften. Als we het bijvoorbeeld over terpenen hebben. Terpenen zijn organische verbindingen in de plant die de geuren en de smaak, die deel uitmaken van elke soort, veroorzaken en de samenstelling van die soort daarom uniek maken. Niet alleen leveren zij een bijdrage aan het genot van het roken, maar ze hebben een impact op het medicinale en fysiologische effect van de plant. Ook hier zijn geen betrouwbare testmogelijkheden voor in ons huidige cannabisbeleid. Als we meer zouden kunnen leren over het synergetische effect van terpenen en cannabinoïden, zou een vraag als “Is het Indica of Sativa? ‘ misschien niet eens meer interessant of relevant zijn. Dit zou een potentiële verandering voor medicinale patiënten kunnen zijn die moeite hebben om bepaalde soorten die voor hun klachten werken te kunnen vinden.

edibles

Productinformatie in de Verenigde Staten

Betrouwbare cannabis?

Wat is er eigenlijk mis met het testen van cannabis? In de coffeeshops waar tegenwoordig getest wordt zijn digitale QR-codes, streepjescodes of informatiesheets voor de consument beschikbaar van de geteste cannabis. En op de balie vind je soms de vermelding “Onze wiet op de menukaart is door een laboratorium getest.” Wat zegt dat nu precies? Dat alle monsters achter de toonbank en op het menu veilig zijn? Over het algemeen wordt alleen het THC-gehalte vermeld en in andere gevallen is er een grote of kleine lijst aan werkzame stoffen voor handen. De potentie en het effect van de wiet zou hiermee een stuk helderder moeten zijn voor de klant. Informatie over vervuiling zoals pesticiden en verzwaringsmiddelen zie je echter weinig tot niet. Is het dan echt zo dat vervuilde wiet op tijd wordt ontdekt en niet op de balie van de coffeeshop terecht komt?

Als je als steekproef drie willekeurige verkoopmedewerkers van een coffeeshop vraagt of er ook op andere stoffen wordt getest dan alleen werkzame stoffen zoals THC en CBD is de kans groot dat je drie verschillende antwoorden krijgt. De ene keer zegt iemand dat de wiet getest is op alle stoffen, een keer daar na zegt de andere dat het getest is op schimmels, vervuiling én THC. En een laatste verkoper verteld op een andere dag dat ze niet testen op vervuiling omdat dat niet kunnen of omdat het te duur is. “We kopen onze cannabis allemaal in bij betrouwbare kwekers” is het meest gegeven antwoord. Het is zogenaamd biologisch gekweekt zodat we ons geen zorgen hoeven te maken over pesticiden. Dit  zijn zo’n beetje de gemiddelde antwoorden die je kan verwachten bij coffeeshops. Het is niet ongewoon voor mensen die in een coffeeshop werken dat ze zeer weinig of niets weten over de herkomst van hun wiet. Het twijfelachtig beantwoorden van deze vragen over de herkomst van de wiet is hun ook niet kwalijk te nemen. Het is in het huidige Nederlandse cannabisbeleid bijna onmogelijk om dat als cannabiswinkel precies te kunnen weten.

Dan nog de trend van concentraten en edibles

De populariteit van het roken of verdampen van wiet, hasj olie, skuff of kief neemt steeds meer af en andere vormen van (chemisch) geconcentreerde cannabisextracten neemt snel toe. Met bijvoorbeeld de nog steeds stijgende populariteit van olie-extracten, zijn veel groene cowboys begonnen met hun eigen winkeltjes door gebruik te maken van nieuwe goedkope methoden voor het uitvoeren van het productieproces. Bijna alle methoden vragen om een oplosmiddel. Sommige hypermoderne systemen maken gebruik van hoge druk met CO 2 maar de meest gebruikte potentieel gevaarlijke stoffen zoals butaan, ethanol, propaan en een aantal andere oplosmiddelen zijn allemaal op basis van petroleum of alcohol. In deze nieuwe ‘booming business’ wordt ook niet altijd getest op achtergebleven oplosmiddelen! Ook zij kunnen ons totaal niet garanderen dat hun cannabisolie en concentraten vrij zijn van chemische oplosmiddelen of verontreinigingen, en of ze dus veilig zijn voor hun patiënten en consumenten.

Dus, is cannabis testen onzin?

Als het enige testresultaat in een coffeeshop een THC/CBD-profiel is dan lijkt het op dit moment niet meer te zijn dan het tonen van goede wil door de coffeeshopsector. Deze profielen op zich zullen een consument waarschijnlijk niet voldoende helpen om een goed doordachte keuze te maken over wat zal werken voor hen. Het zal hen zeker niet kunnen beschermen tegen eventuele vervuiling in de cannabis. Wel is er altijd al zicht geweest op de sterkte, de samenstelling en de beleving in het algemeen. Maar dat is puur op basis van de  reputatie van een bepaalde soort en de ervaring van de individuen die het roken.

We lijken in Nederland al decennia lang aan een dood paard te trekken maar het hoort oprecht zo te zijn dat de verantwoordelijkheid van dit cannabisbeleid, en dus de volksgezondheid van de cannabisconsument, bij de regering ligt. Het toestaan van de verkoop via coffeeshops maakt onze overheid aansprakelijk voor de gevolgen van dit beleid voor de samenleving. Er zijn nog steeds geen vastgestelde normen voor de cannabis industrie. Het is nog steeds het wilde westen. Niemand weet meer waar ze aan toe is en de politiek is het spoor bijster. De nieuwe Wietwet brengt hierin misschien eindelijk een eerste voorzichtige verandering. Gemeenten, coffeeshops, kwekers en cannabis testfaciliteiten moeten gaan samenwerken! Niet alleen zal de medicinale cannabisconsument profiteren van betrouwbare toegang tot effectieve cannabis, maar ook de recreatieve blower wordt beter bediend met schone cannabis en de juiste productinformatie. Het coffeeshopbeleid is dan pas vervolmaakt, zoals het bedoeld is.

© [2019] Stichting CannaWijzer (voorheen WeSmoke)

...voor de consument.

 powered by Searacon

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?