Ode aan Doede

Ingezonden stuk door PH-neutraal, 
Foto: Omrop Fryslân

15-08-2014: Ode aan Doede,

Ik ken Doede niet, niet persoonlijk althans. Ik heb hem een paar keer op televisie gezien en een aantal artikelen over hem gelezen. Toch komt hij sympathiek over. Dat komt denk ik omdat ik de gedrevenheid herken. Het tegen de stroom in zwemmen om je passie te verwezenlijken.

Hij is op een leeftijd gekomen, waarin je je de les niet meer voor laat schrijven over dingen die jij als vanzelfsprekend ervaart. Je niet tegen laat houden door een bureaucratisch systeem, dat ver van de realiteit staat en praat over dingen waar het geen verstand van heeft.

Doede is in de jaren 60-70 gaan experimenteren met het kweken van marihuana, zoals zo velen in die tijd. Er was in die dagen slechts buitenlandse hasjiesj te koop en af en toe redelijke tropische weed. Het in de grond stoppen van die zaadjes van deze weed, het laten acclimatiseren van de plantjes en het veredelen ervan is een enerverende en tijdrovende bezigheid. Het duurt een eeuwigheid, maar dan heb je ook wat.

Winstbejag was nooit de drijfveer van dit soort pioniers, slechts het resultaat telde. Iedere dag bezig met het kijken of er geen mannen tussen stonden, het afdekken om klimaten na te bootsen en dan uiteindelijk het oogsten en drogen (en dan sla ik nog een aantal dingen over, om het niet te ingewikkeld te maken).

Het resultaat mocht er zijn. Nederland werd beroemd tot ver over de landsgrenzen om zijn kwaliteit.

Ondertussen zaten de beleidsmakers niet stil. Er kwam een gedoogbeleid voor coffeeshops. De illegale panden werden gesloten en legale floreerden. Steeds meer vaderlandse weed werd verkocht en steeds minder hasjiesj. Waar die weed vandaan kwam leek niemand te interesseren. Hoe die gekweekt werd en door wie. Onbelangrijk, het zal allemaal wel! Het gedoogbeleid werd nooit geëvalueerd.

Er ontstond een onwerkbare situatie. De weed mocht niet geteeld worden en de weed mocht niet vervoerd worden. Maar het verkopen werd gedoogd. Steeds meer mensen stapten in het vacuüm en steeds meer mensen met verkeerde bedoelingen. Er kwam een razzia op (vooral kleine) telers en de criminelen namen de zaak over. De kwaliteit vloog achteruit en de vervuiling nam toe.

Doede werd ook opgejaagd wild en zit nu met een torenhoge boete die hij niet kan betalen. Hij is intussen een crowdfunding begonnen en ik hoop dat het hem lukt. Maar nog meer hoop ik dat hij niet het bijltje er bij neergooit, wat ik me overigens goed voor kan stellen, want als er ooit een verstandig beleid wordt ontwikkeld in Nederland dan zullen we ze nodig hebben, de Doedes en al die anderen die toch blijven proberen om een goed product te kweken.

Klik hier voor Doede de Jong bij Eén op Eén met Eva Jinek

 

© [2019] Stichting CannaWijzer (voorheen WeSmoke)

...voor de consument.

 powered by Searacon

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?