Micro of macrobestuur, de keus is aan u

19-03-2014: Gemeenteraadsverkiezingen

Als we de peilingen moeten geloven wordt de opkomst bij deze gemeenteraadsverkiezingen dramatisch laag. Ver onder de 50% van de stemgerechtigden gaat niet stemmen, vertellen de cijfers ons. Daarbij is het meest gehoorde excuus dat men geen vertrouwen meer heeft in de huidige politiek. Als die peilingen een gemiddeld beeld weergeven van de Nederlandse kiezers dan moet het in cannabisland wel helemaal droevig gesteld zijn met het enthousiasme om de politiek weer vier jaar het woord te geven. De weerzinwekkende repressieve maatregelen van de afgelopen paar jaar zullen altijd als een zwarte bladzijde in onze geschiedenisboeken blijven staan.

Toch moeten we hier niet aan het feit voorbijgaan dat het vandaag gaat over de gemeenteraadsverkiezingen.
Al roepen de dames en heren uit Den Haag nog zo hard, op lokaal niveau spelen compleet andere belangen bij zowel bewoners als bestuurders. Daar gaat het over jouw stad en de straat waarin jij woont. Daar gaat het om jouw jointje, plantje, medicijn of coffeeshop! De stem die jij uitbrengt breng je uit op een ‘medebewoner’ van jouw stad. Er woont altijd een kandidaat dicht in de buurt, is plaatselijke ondernemer of betrokken bij een instantie die jij hard nodig hebt. Doordat zij uit dezelfde leefomgeving komen als jou zullen zij ook meer betrokken zijn. Dat vertrouwen moeten ze dus eigenlijk wel krijgen.

Lokale vertegenwoordigers van landelijke partijen zijn overigens vaak een geheel andere mening toebedeeld dan hun partijgenoten in Den Haag, en dat is maar goed ook.
Politiek bedrijven op lokaal niveau is wat dat betreft de politiek waar het om draait. Dat zijn de mensen die op basis van onze keuze in het stemhokje onze stad straks moeten besturen. Veel beslissingen die de Tweede Kamer in Den Haag neemt moeten worden uitgevoerd door de gemeenten. Steeds meer verantwoordelijkheden komen terecht bij die gemeenten. Hoe belangrijk is het dan om dit te laten doen door jou gekozen man of vrouw!
Vergeet niet dat er in Nederland nog steeds héél veel trouwe stemmers zijn en dan ook nog stemmen op een partij die NIET de jouwe is. Geef hen dus geen kans!!
Je kunt het ook omdraaien, kent de politiek ons nog wel, omdat we met steeds minder getale naar de stembus gaan? Ga dus in elk geval stemmen, en stem cannabisvriendelijk! Wil je niet kiezen voor een landelijke partij, informeer je dan nog even goed over een lokale partij in jouw stad. Dan gaat je stem in elk geval niet in rook op!

Zowel nationale partijen, lokale partijen als individuele burgers kunnen zich kandidaat stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Kieskompas Gemeenteraadsverkiezingen 2014
StemWijzer 2014 Gemeenteraadsverkiezingen

Cannabiskieswijzer.nl
Doen de nationale partijen in elke gemeente mee? Nee, de ouderenpartij 50Plus doet nergens mee. De PVV doet, net als in 2010, alleen mee in Den Haag en Almere. De Partij voor de Dieren doet mee in twaalf gemeenten: Rotterdam, Utrecht, Arnhem, Gouda, Vlagtwedde, Pijnacker-Nootdorp, Amsterdam, Den Haag, Groningen, Leiden, Apeldoorn en Buren. De ChristenUnie en de SGP komen in veel gemeenten met een gezamenlijke lijst.

En welke lokale partijen doen mee? Er zijn naar schatting zo’n 700 lokale partijen in Nederland. Bij de laatste drie gemeenteraadsverkiezingen haalden zij ruim 20 procent van de stemmen. In 2002 en 2010 waren zij met bijna een kwart van de stemmen de winnaar.
Lokaal anders! Coffeeshopbeleid is gemeentelijk beleid!

© [2019] Stichting CannaWijzer (voorheen WeSmoke)

...voor de consument.

 powered by Searacon

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?