Progressief Spanje

21-03-14: Progressief Spanje, door bestuurslid Will van Looy

SpainAls bestuur van Stichting We Smoke willen we natuurlijk op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van het internationale cannabisbeleid. Vandaar dat we afgelopen weekend de cannabisbeurs Spannabis en ook de Social Clubs in Barcelona hebben bezocht. We zijn daarbij altijd op zoek naar overtuigende argumenten om onze eigen landelijke overheid te overtuigen van het feit dat onze belangen in dit beleid niet goed verdedigd worden.

Na invoering van Cannabis Social Clubs is er ter plaatse erg  veel  verbeterd! Daar waar eerst de Guardia Civil zijn handen vol had aan handhaving lijkt het straatbeeld nu volkomen veranderd. En dan wel in positieve zin. Tot voor kort kon je dus enkel in het illegale circuits je wiet kopen met alle ellende die daar bij hoort. Voor Spaanse consumenten is het werkelijk een verademing  dat ze nu eindelijk geaccepteerd zijn door hun eigen overheid.  En de voordelen zijn in ieders belang;  consument, overheid en handhaving! Handhaving vaart wel bij het feit dat hun capaciteit niet alleen teloor gaat aan de jacht op de relatief onschuldige cannabis. Consument verkrijgt een eerlijk product voor een eerlijke prijs en voelt zich niet meer vogelvrij. Overheid beschermd haar burgers en vaart wel bij slagvaardige beslissing. Ode aan Spanje dus!!

Wat zijn nu werkelijk de voordelen in vergelijking met de Nederlandse consument?

Waar onze minister in 2012 tevergeefs het Besloten-Clubcriterium oftewel de Wietpas wilde introduceren hebben Spaanse consumenten wel een clubcriterium. Enkel de omstandigheden waaronder deze is ontstaan zijn wel geheel verschillend. Om te beginnen was de wietpas in Nederland verplicht, wat natuurlijk bij de consument niet echt lekker viel. We waren dan ook een bepaalde vorm van acceptatie en privacy gewend en daarmee is die defensieve houding, ten opzichte van het Clubcriterium door de Nederlanders te accepteren. De onwil om te  registreren  is begrijpelijk en misschien ook wel terecht. Voor ons als consument is registratie totaal misplaatst maar wordt gevoed door het negatieve imago wat tegenstanders hebben gecreëerd. Het is eigenlijk een vorm van valse schaamte als je bekijkt dat we ons bijvoorbeeld wel massaal laten registreren voor bonuskaarten en airmiles en allerlei online diensten die ons worden aangeboden. Waarom die schaamte als het gaat over het gebruik van cannabis? Juist de massale inschrijving in deze Spaanse Social Clubs geeft de Spaanse overheid een duidelijk signaal. Er is nu eenmaal een substantieel deel van de bevolking cannabisliefhebber, om welke reden dan ook. Daar kan je zelfs als overheid niet omheen!! De vrijwillige inschrijving van onze Spaanse gelijk denkende is aan de andere kant ook zeer begrijpelijk. Zij komen uit een cultuur waar alles nog ondergronds moest plaatsvinden en ervaren deze ontwikkeling als een emancipatie zoals wij die kenden in het begin van de hippietijd. Trots dat ze eindelijk kunnen laten zien dat ook zij maar gewone mensen zijn. Bovendien heeft lidmaatschap van een Social Club toch een heel andere lading. Door je in te schrijven ben je verzekerd dat jouw product niet is geteeld voor winstbejag. Het product is de helft goedkoper dan op de Nederlandse markt en de controle op de teelt is optimaal. Social Clubs zijn niet commercieel en dus is de prijs van het product acceptabel. Cannabis wordt door de leden in een samenwerkingsverband geteeld en verdeeld voor eigen gebruik.

Nog een groot verschil met bezoek aan bijvoorbeeld de Nederlandse coffeeshop is dat als je de Club verlaat en je wordt aangehouden door de politie in bezit van cannabis je na overleggen van je membercard gewoon je gekochte product mee naar huis kan nemen zonder verdere sanctie.
Uiteraard moeten overheden zich inhoudelijk niet bemoeien met registers van welke stichting, vereniging of club dan ook, en respect hebben voor ons recht op zelfbeschikking. Minderheden en kwetsbare groepen in onze samenleving dienen beschermd te worden, en niet opgejaagd. Of de Spaanse Social Club de uiteindelijke oplossing is als alternatief voor het Nederlandse gedoogbeleid is maar de vraag, maar het is in ieder geval een beter onderbouwde oplossing voor het cannabisvraagstuk en dus onze belangen als consument.

 

© [2019] Stichting CannaWijzer (voorheen WeSmoke)

...voor de consument.

 powered by Searacon

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?