Creatief door cannabis?

Creatief zijn gaat niet alleen over de handigheid om een tekening te maken of een lied te schrijven, het gaat over de mentaliteit die je nodig hebt om dat te doen. Het is het vermogen om te kijken naar iets gewoons en het te maken, te veranderen of door te ontwikkelen naar iets bijzonders. Vaak wordt gezegd dat creativiteit genetisch bepaald is en dat je het wél of niet hebt. Dit is natuurlijk niet waar. Iedereen kan zijn of haar ideeën ontwikkelen op basis van eerdere ervaringen, verbeelding en vaardigheden, maar zijn er echt manieren om bepaalde delen van je hersenen te verbeteren om creatief denken te bevorderen?
Velen zeggen dat cannabis de sleutel is tot meer creativiteit als gevolg van de effecten die bepaalde cannabinoïden hebben op de hersenen. Laten we dat eens bekijken….

Wat is creativiteit?
Volgens psychologen zijn creatieve mensen opmerkelijk vanwege hun vermogen om zich aan te passen aan elke situatie en gebruik kunnen maken van minimale middelen om hun doel te bereiken. Zij stellen dat creatieve mensen gemakkelijk kunnen omschakelen naar verbeelding en fantasie, terwijl ze altijd met beide benen geworteld staan in de werkelijkheid. Progressieve kunst en wetenschap zijn bijvoorbeeld een sprong naar die verbeelding. Creativiteit heeft geen relatie met IQ, waarop we sterk worden beoordeeld in onze huidige samenleving. Alleen een hoog IQ is dus niet noodzakelijkerwijs het geheim van succes.

Cannabis en Creativiteit
Creativiteit is gewoon een soort hersenoperatie die wordt uitgevoerd tijdens het gebruik van cannabis. De neuronen in de hersenen verwerken het en geven informatie door in de vorm van neurotransmitters die vervolgens naar de rest van de hersenen gaan. In tegenstelling tot andere bedwelmende middelen zoals alcohol, bezit cannabis zogenaamde cannabinoïden, die van nature in de hersenen aanwezig zijn via ons endo-cannabinoïden systeem. Tetrahydrocannabinol (THC) lijkt sterk op Anandamide, wat een natuurlijke zender is voor de neuronen in je hersenen. In bepaalde situaties is er een breuk in de transmissie van bepaalde neuronen die de geest remmen en houden u dan bijvoorbeeld kalm en beheerst. Echter, cannabis stopt deze onderbrekingen en laat de neuronen juist toe om ideeën en verbeelding in de hersenen te versterken. Deze nieuwe denkpatronen leiden tot creatief denken en creëren de ontsnapping uit het “gewone”.

De geheugentest
Veel cannabisliefhebbers onder ons zullen het erover eens zijn dat blowen effect heeft op zowel het korte als lange termijn geheugen. Onderzoek toont aan dat THC de werking van het korte termijn- en het lange termijn geheugen schaadt. THC kan het moeilijk maken om te kunnen herinneren wat er is gebeurd tijdens het heftige stoned zijn, zelfs nadat de cannabis is uitgewerkt. Maar dat is natuurlijk niet altijd bij iedereen het geval.
Dit kan in bepaalde mate wel een impact hebben op de uitvoering van je creativiteit omdat je die briljante ideeën niet meer weet na het stoned zijn. Cannabis, heeft echter geen invloed op de bestaande herinneringen zoals wat je naam is of waar je woont, maar je zou dus een probleem kunnen hebben als je meedoet aan een radioquiz en je tijdens de uitzending niet meer weet wat je idee was…..


Gereedschappen voor het creatieve proces

Veel creatieve mensen gebruiken misschien nog geen cannabis als een hulpmiddel voor hun kunst omdat ze niet weten dat onderzoek zegt dat het je creatiever maakt. Het is wetenschappelijk bewezen dat cannabis helpt bij de productie van nieuwe ideeën, het doorbreken van beperkingen in de huidige realiteit en te helpen bij het stimuleren van creativiteit.
Maar ook de blowende creatievelingen moeten goed geïnformeerd zijn over de eventuele negatieve effecten die cannabis tijdens hun werkzaamheden kan veroorzaken. De creatieve blower moet dus een notitieblokje en pen in de achterzak hebben om te voorkomen dat hij dat volgende “miljoen euro idee” onder een stoned denkproces verliest.
Je weet nooit waar creativiteit jou kan brengen als je straks weer stoned bent!

Factcheck: Het boek “Creativity & Beyond” van Robert Weiner stelt dat een door cannabis beïnvloede gemoedstoestand kan leiden tot het losbreken uit het dagelijkse denken, die de kans op het genereren van nieuwe ideeën en oplossingen vergroten.

© [2019] Stichting CannaWijzer (voorheen WeSmoke)

...voor de consument.

 powered by Searacon

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?