Een kat in het nauw….. en over nodeloze repressie

Door: Dimitri Breeuwer

Amerikaanse biologen zijn er in geslaagd om gistcellen cannabisstofjes te laten maken, blijkt uit een publicatie op de wetenschappelijke website Nature. Deze ontwikkeling vindt men interessant voor de productie van medicinale cannabis en voor medicijnonderzoek. Door genen van de cannabisplant toe te voegen aan de gistcellen kunnen er verschillende cannabinoïden worden geproduceerd. Vanwege de angst voor misbruik door de recreatieve en illegale markt hebben ze biologische “Kill Switches” ingebouwd zodat niet iedereen dit proces zomaar in gang kan zetten of kan nabootsen. Ik begrijp best dat de wetenschap in geen enkel geval een illegale markt wil creëren maar of dat de werkelijke reden is betwijfel ik. Het zal eerder een vorm van monopolie zijn in opdracht van de farmaceutische industrie. Stel je voor dat mensen voor zichzelf gaan zorgen, dat is natuurlijk slecht voor het verdienmodel…….

Het is ook bekend dat de Hopplant, ja dat plantje waar bier van wordt gebrouwen, onderdeel  is van de hennep (Cannabaceae) familie waar ons geliefde wietplantje ook in zit. Waar bier en blowen in het uitgaansleven niet altijd samen gaan produceren deze planten wel allebei het bekende stofje CBD. Door de legalisatie in Amerika hebben wetenschappers daar volop de gelegenheid om dit soort onderzoeken te doen. Ook daar lopen wij als land van innovatie en wetenschap inmiddels achter… Deze Amerikaanse wetenschappers hebben Aziatische hopsoorten veredeld tot één soort die wel tot 18% CBD produceert. Daarmee kan CBD-olie uit de legale Hummulus plant worden gemaakt wat enkele bedrijven dus ook al doen.

Wellicht dat dit in Europa ook nog een dingetje gaat worden nu ‘cannabinoïden’ onlangs de status Novel Food hebben gekregen. Dit betekent dat elk land in de Europese Unie individueel gaat beoordelen hoe de Novel Food status van cannabinoïden en dus CBD-olie van de hennepplant behandeld moet worden. Ook in Nederland wordt nu onderzocht of het product veilig te gebruiken is. Hummulus (Hop) is wel al geaccepteerd als Novel Food omdat dit tenslotte al langer veilig is bevonden voor het brouwen van bijvoorbeeld bier.

Het is toch eigenlijk te triest voor woorden. We moeten ons als mensheid nu al bijna 100 jaar in allerlei illegale gaten en bochten wringen om aan onze cannabinoïden te komen. Zo erg zelfs dat er nog steeds moet worden nagedacht over alternatieven om illegaliteit te vermijden. Alternatieven op de wonderlijke cannabisplant? Er is wat mij betreft maar één alternatief en dat is gewoon de plant weer terug te geven aan de mens. Begrijp me niet verkeerd, ik ben een groot voorstander van de wetenschap maar dit heilige kruid behoort ons allen toe. De eeuwenoude synergie tussen mens en cannabis is simpelweg de enige werkelijkheid.
Komt tijd, komt raad..

Lees onze gehele bijdrage in HighLife online of in de coffeeshop.

© [2019] Stichting CannaWijzer (voorheen WeSmoke)

...voor de consument.

 powered by Searacon

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?