Cannabispioniers

Nederland is een land van pioniers! Zo is onze agrarische kennis een specialiteit waar we als klein landje wereldberoemd mee zijn. Onze landbouwsector en de ontwikkelingen die wij doen op het gebied van glastuinbouw zijn van topniveau. Dat geldt zeker voor onze cannabistelers! Het telen en veredelen van cannabis hebben wij ons als geen ander eigen gemaakt. Niet voor niets is cannabis legalisering zoals in de Verenigde Staten en Canada van start gegaan met de groene vingers en de kennis van de Nederlandse tuinbouwers en wiettelers. Gelukkig hoeven we in Nederland het wiel niet opnieuw uit te vinden. Het gedoogbeleid heeft ons geleerd wat er mogelijk is met de cannabisplant en wat de wensen zijn van de consumenten. De menukaart van de coffeeshop wordt in grote mate bepaald door beïnvloeding van die consument. Daarnaast zijn de Nederlandse telers en zadenpioniers, die vanuit alle uithoeken van de aardbol zaden verzamelen en veredelen, degenen die de menukaart voorziet van voldoende variëteit. Met dit ruime aanbod probeert iedere coffeeshop in elke uithoek van ons land te voldoen aan de vraag van zijn specifieke klantenkring.

VARIATIE OP AANBOD
We zijn in Nederland dus nogal verwend. En terecht, want je wilt als consument toch toegang hebben tot al die soorten cannabis en wat ze te bieden hebben? Kijkend naar het experiment lijkt het er op dat er landelijk zo’n 100 tot 150 verschillende soorten wiet in de coffeeshops komen en een wat minder aantal (Neder-) hasjsoorten. Of dat genoeg is om aan de wensen van de klant te voldoen is nog maar de vraag. Dat zal bijvoorbeeld uit metingen en enquêtes onder consumenten moeten blijken. CannaWijzer zal de overheid blijven informeren over de behoefte van consumenten. Het eerste gladde ijs waarop zij zich begeven is bijvoorbeeld het straks niet meer toelaten van buitenlandse hasj in de coffeeshop.

CONCENTREREN OP CONCENTRATEN
Een nog veel belangrijkere vraag is wat te doen met de opkomst van concentraten, extracten en edibles? Producten die wat ons betreft ten onrechte staan vermeld op de harddruglijst 1 van de Opiumwet en dus ook nergens legaal verkrijgbaar zijn. Juist dít zijn producten die in het kader van gezond gebruik, zoals bijvoorbeeld het weglaten van tabak, enorm aan populariteit winnen. Wat te doen met de grote vraag naar bijvoorbeeld THC-olie voor medisch of recreatief gebruik? Het wordt op dit moment verhandeld en geproduceerd op een ongecontroleerde illegale markt. Al deze nieuwe trends ontwikkelen zich snel en zijn nog sneller een vast deel van de consument-behoefte. Als de regering echt problemen wil oplossen zou cannabis van Lijst 1 moeten worden geschrapt. Zo kan er een toegankelijke markt ontstaan waarmee de volksgezondheid wordt bevorderd en de illegale markt wordt teruggedrongen.

Een veilig en gezond 2019 toegewenst!

Lees onze gehele bijdrage in HighLife online of in de coffeeshop.

Rubriek CannaWijzer-Highlife Nr.6 2018 Leesversie

© [2019] Stichting CannaWijzer (voorheen WeSmoke)

...voor de consument.

 powered by Searacon

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?