Betere toegang tot betrouwbare cannabis #SafeAccess

Persoonlijk houd ik mij al vanaf 2006 bezig met het Nederlandse cannabisdossier en het beïnvloeden van de politiek en het Nederlandse cannabisbeleid. De reden waarom het bij mij allemaal begon was omdat steeds meer coffeeshops hun deuren moesten sluiten in de hoogtijdagen van de Zeeuwse “coffeeshopoorlog”. Nadat er in Middelburg drastisch werd gesnoeid in het aantal coffeeshops was de inval en het sluiten van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen in 2008 voor mij de druppel die de emmer deed overlopen. Ik was in één keer mijn buurtwinkel, apotheek en stamkroeg kwijt. Er was in Zeeland bijna geen fatsoenlijke plek meer waar je nog op een veilige manier een goed cannabisproduct kon aanschaffen. Dan heb ik het nog niet eens over het gemis van een belangrijke sociale ontmoetingsplek in het uitgaansleven van Zeeuwse blowers en niet-blowers. Voor mij was het hele idee van een verantwoord Nederlands drugsbeleid met de scheiding der markten en onze sociaal geaccepteerde coffeeshops één grote desillusie geworden. Hier was het waar in 2010 stichting CannaWijzer door een aantal Zeeuwen werd opgericht onder de noemer WeSmoke. De stem van de cannabis consument moest gehoord worden! Inmiddels zijn we bijna tien jaar verder en is CannaWijzer landelijk actief.

Ooit hadden we in ons land ruim 1500 coffeeshops waarvan er maar net 500 over zijn. Straathandel, huisadressen en online drugsverkoop als gevolg van deze sluitingen zorgen ervoor dat de persoonlijke risico’s voor de consument alleen maar zijn toegenomen. Wat de gevolgen van dit contraproductieve drugsbeleid zijn weten we waarschijnlijk pas over enkele jaren als het te laat is. Het voortschrijdend inzicht van onze politiek is na 40 jaar gedoogbeleid nog heel ver te zoeken.

Een waarborg van een ‘veilige toegang tot cannabis’ met aansluitende voorlichting en productinformatie lijkt nog steeds een utopie. Toch is dit de oplossing voor veel problemen waar we nu mee kampen. Veel verboden middelen (drugs) kunnen een oplossing zijn voor veel persoonlijke klachten. Naast het gebruik van cannabis voor allerlei aandoeningen is het ook bijzonder geschikt als pijnbestrijder. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die dit ontdekken en kunnen zij hiermee (bijna) al hun medicijnen, vaak op basis van opioïden, in de vuilnisbak gooien. In het artikel op de volgende pagina gaat onze eigen copywriter Lieze Boshoff uitgebreid in op een mogelijke opïoidencrisis in Nederland. Er zal zich in de komende jaren een steeds grotere bevolkingsgroep aankondigen op zoek naar veilige en betrouwbare cannabis. Een groep die serieus geholpen moet worden in hun zoektocht naar welzijn. Wellicht kunnen zij straks terecht in coffeeshops en andere cannabis verkooppunten die gecontroleerde cannabis gaan verkopen met de juiste productinformatie, voorlichting en met goed verkoperschap. Wij geloven er in!

Voorlopig wil deze regering eerst nog door een vijf- tot zes jaar durend experiment heen om te bewijzen wat we allang weten. Cannabis legaliseren levert eigenlijk alleen maar voordelen op! 

Lees onze gehele bijdrage in HighLife online of in de coffeeshop.

© [2019] Stichting CannaWijzer (voorheen WeSmoke)

...voor de consument.

 powered by Searacon

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?