De stepping-stone-theorie gaat ervan uit dat “alles begint bij cannabis” en dat cannabisgebruik leidt tot het gebruik van hardere drugs. Deze theorie beweert dat je lichaam door het gebruik van cannabis – na verloop van tijd – meer en zwaardere drugs nodig heeft. Die redenering klopt niet.
Het is wél zo dat bijna alle gebruikers van bijvoorbeeld cocaïne, xtc, speed, heroïne,… voordien al cannabis gebruikt hebben. Maar omgekeerd blijkt dat de grote meerderheid van alle cannabisgebruikers er voor zijn of haar dertigste mee stopt en nooit andere illegale drugs gebruikt. Cannabis op zich kan dus niet beschouwd worden als de oorzaak van het gebruik van andere illegale drugs.
De misvatting bestaat omwille van de verwarring tussen het statistische verband en het oorzakelijk verband. Als men naar de statistieken kijkt, zullen alle ‘harddruggebruikers’ voorheen ook wel melk gedronken hebben. Maar daarmee is nog niet bewezen dat melk de oorzaak is van harddruggebruik.
Geen stepping-stone, wat dan wel?
Het verband tussen cannabisgebruik en gebruik van andere illegale drugs is eerder een gevolg van een persoonlijke keuze om meer of harder te gebruiken. Wie zich aangetrokken voelt tot cannabis zal waarschijnlijk ook sneller in de verleiding komen om ook andere drugs te proberen.
Ook de vriendenkring kan veel invloed uitoefenen om ook andere drugs te proberen. Wie cannabis gebruikt, komt in contact met een milieu waar ook andere illegale drugs kunnen circuleren. Hoe gemakkelijker andere drugs bereikbaar worden, hoe kleiner de overstap.
De ‘volgorde’ in het druggebruik heeft vaak ook te maken met de verkrijgbaarheid van verschillende drugs op verschillende leeftijden, waarbij de moeilijkst verkrijgbare en duurste drug vaak aan het einde van de reeks staat.
bron: drugslijn.be