Geloof jij in de goede eigenschappen van cannabis, maar heb je nog steeds problemen om er over te praten? Begrijpelijk, want mensen hebben er een hekel aan om te worden beoordeeld en veroordeeld. ‘Wat zullen ze wel niet van jou denken?’ Maar dat is precies de reden waarom propaganda en desinformatie over cannabis door onze politiek en media zo succesvol kan zijn.

Het zit zo: Wanneer een bestuursorgaan (bijvoorbeeld onze eigen Haagse regering) ongefundeerde conclusies over een idee, incident of item trekt, in dit geval over cannabis, en vervolgens het volk overtuigt dat iedere andere gedachte of idee van wie dan ook  onwaar, schandalig, of zelfs “gevaarlijk” is, dan wordt die desinformatie door de meerderheid gelooft.
Door onze eigen angst om negatief beoordeeld te worden door onze vrienden, familie of collega’s, houden we liever ons mond en zeggen we liever niets om het tegendeel te bewijzen.

Ironisch, om niet te worden beoordeeld door anderen, oordelen we onbewust wel heel makkelijk over anderen, zelfs als we twijfelen aan dat eigen oordeel. De gedachte is vaak: “Die is vast niet vrijdenkend genoeg om mij te geloven dus kan ik er maar beter niet over beginnen” of “Hij of zij zal geschokt zijn als ze mijn standpunt horen dus kan ik beter niets zeggen.”

Het maken van deze veronderstellingen en het bang zijn om te worden beoordeeld is zo ingebakken in onze samenleving dat we er zelden nog over na denken of deze angsten die ons worden aangepraat eigenlijk wel gerechtvaardigd zijn. Soms weerhoudt onze angst om beoordeeld te worden ons om vragen te stellen over dingen die we niet begrijpen.
Die zelfde angst weerhoudt ons er zelfs van om op te komen voor iets wat we geloven of om aan anderen te vragen wat zij er van vinden.
Maar al te vaak is het onze angst en misschien wel ons eigen oordeel van anderen, dat maakt dat we onze mond houden over cannabis, de vele voordelen ervan en onze eigen positieve ervaringen met deze plant. Klinkt dit bekend? Nou, je bent dus helaas niet de enige. Het overkomt de besten, zelfs degenen onder ons die beter zouden moeten weten. Kortom, angst is een slechte raadgever!

De juiste kennis vermindert de angst

Hoeveel van jullie merken dat je nog steeds te bang of te beschaamd bent om in het openbaar proactief te praten over de recreatieve en medische toepassingen van cannabis ? Hoeveel van jullie heeft al een vooroordeel over hoe anderen gaan reageren op een discussie over cannabis? Hoeveel van jullie zijn al jaren cannabisconsument, maar praten nog steeds niet proactief met anderen over deze wonderlijke plant? Maar wat nog belangrijker is, wat kun je eraan doen?
Bevrijdt je van die angst met deze vier stappen om cannabis-ambassadeur te worden en bij te dragen aan legalisatie.

A. Je kunt jezelf onderwijzen.
Hoe meer kennis je krijgt door middel van professionele websites, forums en cannabis-trainingen zoals bijvoorbeeld de Cannabis Career, Cannabis College of de Stichting Vakbekwaamheid Cannabis Keten, hoe meer vertrouwen je hebt in het aangaan van zinvolle gesprekken met je vrienden, familie en klanten als je bijvoorbeeld in een coffeeshop werkt.

B. Je kunt verbinding maken met gelijkgestemde individuen.
Begin met kleine stapjes. Word lid van cannabis-vriendelijke websites en sociale media groepen. Neem vooral deel aan het gesprek door commentaar te geven en vragen te stellen. Hoe meer je er mee bezig bent, hoe meer jouw betrokkenheid een natuurlijk onderdeel van jezelf zal zijn. Moedig anderen aan om dit ook te doen!

C. Je moet een held zijn, risico’s nemen en van jezelf overtuigd zijn dat je het juiste ding doet.
Zal elk gesprek die je gaat voeren succesvol zijn? Waarschijnlijk niet. De truc is om het risico te nemen en met respect voor anderen adviezen te geven op basis van wetenschappelijke feiten. Zeg hoe het zit en laat het daarbij! Hoe meer feitelijke kennis je krijgt, hoe meer je met succes mensen kan helpen met het overdragen van jou kennis.

D. Jij kunt helpen de wereld te veranderen.
Samen kunnen en zullen we de onderbuikgevoelens, de angsten en de gedachten van de stille meerderheid moeten veranderen, zodat we eindelijk kunnen beginnen om decennia van schadelijke propaganda ongedaan te maken en het feitelijke gesprek op de politieke agenda te zetten. Heeft u een verhaal dat u wilt delen die anderen kan helpen? Gelieve dat zo veel mogelijk te delen met elkaar. Bezoek regelmatig onze website en die van anderen. Wil je laten weten wat jij vindt? Bezoek dan vooral ook even de Grass Poll, het grote landelijke onderzoek naar cannabis consumenten.

Had jij nog geen goede voornemens voor 2017? Dan heb je die nu!
Laten we onze voet van dat rempedaal afhalen en dit samen doen!

© [2019] Stichting CannaWijzer (voorheen WeSmoke)

...voor de consument.

 powered by Searacon

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?