Dossier: Vervuilde wiet

Wekelijks bereiken ons berichten en telefoontjes over de toenemende vervuiling en bewerking van wiet in de coffeeshops. Het loopt de spuigaten uit en mensen weten zich geen raad meer met hun probleem. Mensen die al 20 jaar in de coffeeshops hun wiet halen merken duidelijk verschil met de wiet die de laatste twee jaar in omloop is. Da’s ook niet gek als de oorlog op wietplanten en cannabisliefhebbers op dit absurde niveau aan blijft houden.

De Nederlandse wietput is inmiddels bijna uitgedroogd en de kiloknallers uit bijvoorbeeld Spanje en andere landen komen met vrachtwagens tegelijk ons land binnen. Met als gevolg dat deze vervuilde plofwiet bij steeds meer coffeeshops in Nederland op de balie terecht komt. Na de verkoop van deze wiet aan de consument wordt nota bene door de coffeeshops belasting afgedragen wat zo de staatskas weer invloeit.

“Betalen wij nu mee aan onze eigen vergiftiging? Bij wie moet je als blower zijn als je niet tevreden bent? Heb ik nou een griepje of heb ik de laatste tijd zo’n keelpijn van de wiet die ik heb gerookt?” Allerlei vragen waarmee het secretariaat van We Smoke steeds vaker wordt geconfronteerd. Wij vragen in onze bezoeken aan de woordvoerders in de Tweede Kamer regelmatig wie daar aansprakelijk voor is! Daar wijzen ze meestal alleen naar elkaar en zijn vooral bezig met hun plaatsje op het Haagse pluche.

De regering wil er niks van weten en ondertussen worden bezorgde burgers van de officiële naar de informele cannabis consumentenbond doorverwezen. De wereld op zijn kop!

Tweet Consumentenbond

Bericht tussen een ontevreden roker en de Nederlandse Consumentenbond

Cannabis, een consumentenproduct waar via coffeeshops belasting over wordt afgedragen, “staat niet op de agenda van de Nederlandse Consumentenbond.” Zij adviseren de mensen zich te vervoegen bij We Smoke of de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit. In elk geval een blijk van waardering en een verwijzing naar het juiste adres. We Smoke is namelijk al langere periode bezig met het opbouwen van een dossier over vervuilde wiet.

Sinds begin 2015 hebben wij een groot aantal monsters van verdachte wiet in het land verzameld om te testen op pesticiden en andere vervuiling. In onze zoektocht naar een laboratorium, die ons daarbij zou moeten helpen,  liep het telkens uit op een angstvallig NEE! Cannabis valt onder de Opiumwet en mag niet zomaar door iedereen getest worden. Daar is een opiumontheffing voor nodig en die krijg je niet zomaar. Dit zelfde probleem geldt dus ook voor de coffeeshops die dolgraag willen weten wat ze in- en verkopen. Maar dan moeten ze wel een ontheffing krijgen en zo’n onbetaalbaar laboratorium in de shop plaatsen om het zelf te kunnen doen. Al met al een gecompliceerd verhaal….
Maar wij willen als consumentencollectief nu graag wel eens weten wat we eigenlijk roken!

Wij zijn op zoek naar jou verhaal!! Naast de vele berichten die wij al hebben binnengekregen zouden we ook graag jou verhaal of mening horen. Jouw bericht kun je naar ons sturen met de link onderaan dit bericht. Deze verhalen zullen wij dan anoniem maken en in het dossier “Vervuilde wiet getest” bijvoegen. Jullie ervaringen zijn van groot belang om de dingen te kunnen veranderen, wij rekenen daarom om jullie input. Alvast dank daarvoor!

Binnenkort zal We Smoke dit dossier gaan sluiten om na de zomer van 2016 de toenemende vervuiling van wiet aan de orde te stellen op de agenda van de Tweede Kamer. Om ons verhaal te onderbouwen zijn wij genoodzaakt zelf de testen uit te voeren met testmateriaal wat wij hebben besteld uit de Verenigde Staten. Deze testen zijn niet wetenschappelijk onderbouwd maar geven ons wel een beeld van eventuele vervuiling.
In deel 3 van dit dossier zullen we je op de hoogte brengen van die resultaten, het dossier en het vervolgtraject.

Meldpunt / Klachtenformulier

Lees ook: Vervuilde wiet getest Deel 1

© [2019] Stichting CannaWijzer (voorheen WeSmoke)

...voor de consument.

 powered by Searacon

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?