In deze dagen van het herdenken van strijders en het belang van vrijheid gaan onze gedachten in het bijzonder uit naar Koos Zwart. Twee jaar geleden overleed Koos op 8 mei 2014. Een groot gemis voor cannabis minnend Nederland.

Zwart werd officieel geboren als zoon van de PvdA-politica Irene Vorrink en politiek activist en verzetsstrijder Joop Zwart. Koos Zwart was pleitbezorger van het Nederlandse gedoogbeleid dat mede door zijn moeder als minister was vormgegeven. Zwart las in de jaren zeventig en tachtig iedere zaterdag in het VARA-radioprogramma In de Rooie Haan de ‘beursberichten’ voor, de richtprijzen van hasj en wiet op de Nederlandse markt. Hij had bij de VARA ook een radioprogramma, Popdonder Plus.  Hij was de initiatiefnemer van de eerste Provadya-avonden in Amsterdam, werd medewerker van Hitweek en hoofdredacteur van het daaropvolgende Aloha. Ook was hij een van de oprichters van Paradiso.

Hij was betrokken bij de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) en adviseur van Platform Cannabisondernemingen Nederland (PCN) en lobbyde voor coffeeshopeigenaren die bijvoorbeeld gearresteerd waren.

We Smoke kreeg als organisatie in 2012 de PCN hoofdprijs toegekend door het Platform Cannabisondernemingen Nederland (PCN). Deze prijs wordt elke jaar uitgereikt door de coffeeshops verenigd in het PCN, voor iemand die zich uitzonderlijk heeft ingezet voor legalisering en normalisering van cannabis. Vanaf 2014 is deze prijs vernoemd naar de toen net overleden Koos Zwart. Koos was een belangrijk persoon in de ontwikkeling van consumentenorganisatie We Smoke. Op dat moment was We Smoke net twee jaar actief en was de verrassing en vooral onze dankbaarheid dus extra groot. Wat een eer!! Helaas waren deze beginjaren voor ons als consumentenbond de laatste jaren van Koos zijn leven. Op 8 mei 2014 overleed Zwart, 11 dagen voor zijn 67e verjaardag in Amsterdam.

Koos_Zwart_(1980)Koos Zwart was vooral een cannabis consument en sprak zich vaak uit vanuit die rol. Het onrecht wat de Nederlandse cannabis consument de laatste jaren wordt aangedaan was voor hem in zijn laatste jaren bijna onverteerbaar. Het voelde voor Koos Zwart als een mes in de rug toen de discriminerende wietpas in het zuiden werd ingevoerd en het kabinet de 15% THC maatregel aankondigde. De urenlange gesprekken aan de telefoon met hem werden steeds intensiever en duurden steeds langer. Tot kort voor zijn dood vroeg Koos om de gesprekken op te nemen zodat we een voorraad aan “Koosmunitie” konden aanleggen. Een strijder tot het eind, dat was Koos.

Koos was enorm blij met de komst van een consumentenorganisatie als We Smoke. Een onafhankelijk maar toegenkelijk orgaan was noodzakelijk, daar lag volgens hem de oplossing voor veel problemen. “De machtige stem van de consument, en wat voor een stem!” was regelmatig zijn uitspraak. Een uitspraak die bij We Smoke in het geheugen gegrift staat en nog steeds één van grootste motivaties is voor onze missie!

Tijdens de volgende Cannabisbevrijdingsdag van het VOC, op 12 juni 2016, wordt de volgende “Koos Zwart Award” uitgereikt door het PCN. Eerdere winnaars van de Koos Zwart Award zijn onder andere Doede de Jong en Ben Dronkers.

Zo blijft Koos zijn naam voortbestaan!
Video: Koos Zwart in memorian door Cannabis News Network

© [2019] Stichting CannaWijzer (voorheen WeSmoke)

...voor de consument.

 powered by Searacon

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?