Verboden te blowen in coffeeshops

Wist jij dat je in de coffeeshop niet mag blowen? Althans niet als er tabak in je joint zit. Dan wordt je doorgestuurd naar de rookruimte die de meeste coffeeshops al hebben.

In  cafe’s en restaurants mag vanaf 1 juli 2008 alleen nog maar binnen in de rookruimten gerookt worden. In diezelfde periode is er discussie geweest over het rookverbod in de coffeeshop. Er zou een uitzondering moeten worden gemaakt voor deze sector. Coffeeshops zijn nou eenmaal te vergelijken met de ouderwetse “rooklokalen” die in hun tijd een afspiegeling waren van de maatschappij.”

Vanuit preventief oogpunt was het rookverbod in coffeeshops een zoveelste nederlaag voor het jarenlange werk van straatwerkers en jeugdzorg. De sociale interactie met klanten zou er onder lijden. Als de coffeeshops leeg bleven zou het hele beleid weinig zin hebben. Uiteindelijk moesten ook de coffeeshops er aan geloven, de rookruimte was een feit. Alleen kleine cafés zonder personeel kregen een uitzondering op de regel en hoefden het rookverbod niet te handhaven. Felle tegenstanders van “rokende vrije Nederlanders” hebben intussen niet stilgezeten, het onderwerp stond onlangs weer op de agenda.

Rookruimte bij coffeeshop Xpresso in Zwijndrecht

Rookruimte bij coffeeshop Xpresso in Zwijndrecht

Eind 2013 is het wetsvoorstel ingediend voor aanpassing van de Tabakswet, ook zou het besluit worden aangepast waarmee de uitzondering van het rookverbod voor kleine cafés zonder personeel zou worden terug gedraaid. Op 1 juli 2014 is dat wetsvoorstel door de Tweede Kamer aangenomen, op 4 november heeft de Eerste Kamer ingestemd. Die wijzigingen gaan gelden per 1 januari 2015.

Steeds meer signalen bereiken ons dat in verschillende delen van het land de cafés en coffeeshops steeds intensiever worden gecontroleerd. Afgebroken rookruimtes worden weer hersteld en coffeeshops worden verder geminimaliseerd tot afhaalpunten van cannabis. Vooral de kleinschalige coffeeshops, het ultieme beeld van deze regering, zijn slachtoffer van de toenemende strijd van de moraalridders. Wat betreft We Smoke is dit een negatieve trend die niet bepaald ten gunste komt van de functie van de coffeeshop. De coffeeshop is meer dan alleen wiet kopen!

Natuurlijk is roken en rooklucht niet gezond voor onze gezondheid en kun je beter wegblijven van alle giftige dampen in de lucht. Tabak rokers zijn gelukkig nog steeds aangewezen op speciaal voor hen aangewezen plekken zodat anderen er geen last van hoeven te hebben. Op elke gelegenheid staat op straat een stalen asbak voor de deur waar je als nicotinejunk jouw peuk in uit kunt drukken. Al voel je je toch wel een beetje opgejaagd wild, je hebt in elk geval nog een keuze. Blowen is ook een keuze en wij als consumenten vereniging hechten zeer veel waarde aan het recht om als individu alles tot je te kunnen nemen wat jij wilt. Maar waar kun je tegenwoordig nog rustig een blowtje roken?

Het beste alternatief is natuurlijk puur natuur of verdampen. Het gebruik van een vaporizer , een pure joint  of draaien met tabaksvervangers is wel toegestaan buiten de rookruimte van de coffeeshop. Tabaksvervangers  en vaporizers beginnen steeds populairder te worden. Mensen hebben behoefte aan roken zonder tabak, of het nu om gezondheidsredenen is of om de steeds hoger wordende tabak accijnzen. Dat is natuurlijk altijd beter!

Factcheck:  Rapport Trimbos over het rookverbod in coffeeshops 2009

Wil jij meer weten over cannabisvriendelijke rookgelegenheden en bijvoorbeeld coffeeshops met of zonder rookruimte? Volg stichting Cannawijzer en maak straks gebruik van onze nieuwe digitale boulevard Cannabis in Town.

 

0 Reacties

Geef een antwoord

© [2019] Stichting CannaWijzer (voorheen WeSmoke)

...voor de consument.

 powered by Searacon

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?