Zit jij nog in de cannabis kast?

Het verbergen van je regelmatige cannabisgebruik, voor zelfs de meest belangrijke mensen in je leven, is nog steeds een ding wat veel cannabisconsumenten doen. Zelfs na 40 jaar gedoogbeleid en het fenomeen coffeeshops in Nederland. Triest genoeg lijkt het in Nederland nog steeds taboe om een liefhebber van cannabis te zijn. Ook in ons zogenaamde vrije Nederland worden mensen op straat gezet voor het roken van een jointje. Ons land telt zo’n 1 miljoen cannabis consumenten uit alle lagen van de bevolking.  Van advocaat tot putjesschepper, het komt allemaal in de coffeeshop. Cannabis is net als in de rest van de wereld naast alcohol het tweede genotsmiddel onder de bevolking.

In een onderzoek onder 1050 Amerikanen uitgevoerd door Environics Research Group hebben 379 respondenten zichzelf geïdentificeerd als cannabisconsumenten. Toen hen werd gevraagd over hun bereidheid uit de “cannabis kast” te komen, zei  73 procent dat ze nog steeds de behoefte heeft om hun gebruik voor sommige mensen in hun leven te verbergen zoals voor hun kinderen, vrienden of collega’s.

Het onderzoek geeft aan over hoe en waarom, mensen hun gebruik verbergen voor kinderen, ouders, vrienden en collega’s. Voor nu gaat het om een Amerikaans onderzoek maar ook voor We Smoke is dit een interessante bevinding. Veel cannabis consumenten in Amerika durven hun liefde voor de plant niet met hun echtgenoot te delen. Dertig procent van de ondervraagden zei dat ze hun partner niet vertellen dat ze blowen of op een andere manier cannabis gebruiken. Terwijl een relatief klein percentage van de vrouwen – 17 procent – zegt dat ze stiekem roken of verdampen,  zegt 23 procent van de mannen dat ze de voorkeur geeft om het stil te houden voor hun romantische partner. De meerderheid van zwijgende cannabis consumenten lijken de jonge en middelbare leeftijd mannen.  Zo’n 25 en 30 procent van alle respondenten tussen 25 en 44 jaar meldde dat zij de voorkeur geven om het te verbergen.

Mensen verbergen cannabisgebruik voor partners
Keith Stroup, de in Washington gevestigde advocaat die cannabisorganisatie NORML opgericht heeft in 1970, zegt dat het begrijpelijk is dat zoveel mensen in Amerika nog steeds bang zijn om openlijk over hun cannabisgebruik te praten. Mensen kunnen worden ontslagen onder de federale wetten, zelfs als ze in één van de staten leven waar cannabis gelegaliseerd is. “Ze kunnen niet uit de kast te komen”, zegt hij. “Zij zetten hiermee hun baan op het spel.”

Echter, Stroup was verbaasd over het idee dat zoveel mensen hun cannabisgebruik voor hun partners verbergen.  Zijn vrouw die zelf geen cannabis rookt heeft er geen probleem mee. Hij kan vrijuit genieten van zijn dagelijkse ritueel van thuiskomen van het werk, het inschenken van een glas wijn, het draaien van een joint en gezamenlijk kijken naar het nieuws. “Ik hoef het gelukkig niet te verbergen,” zegt hij.

Rijkere mensen verbergen meer
Nog interessanter is hoe inkomen van invloed is op het uit de cannabiskast komen van mensen.  Slechts 7,5 procent van de mensen die tot $ 25.000 per jaar verdient verborgen hun cannabisgebruik tegenover een significant ander aantal dat gestegen is tot 34 procent in huishoudens die meer verdienden dan $ 75.000 per jaar. Kortom: hoe rijker je bent, hoe meer kans er bestaat om cannabisgebruik voor je echtgenoot te verbergen.

Deze bevindingen zijn enigszins logisch, gezien het feit dat de mensen in goed betaalde posities meer druk voelen om de schijn van een “nette burger”  hoog te houden. Vooral de echtgenoten in deze rijke relaties keuren cannabisgebruik eerder af vanwege de beeldvorming.

Senioren kan het niet schelen wat mensen denken
Het goede nieuws is dat zodra de pensioenleeftijd is behaald, het meer lijkt dat mensen zich vrij voelen om uit de kast te komen. Slechts één gepensioneerde respondent zei dat ze het verborgen hield voor haar echtgenoot of partner.  Er was een enorme afname in de hoeveelheid mensen die hun gebruik verborgen hield na de leeftijd van 45 waarvan nog maar zes tot zeven procent moeite had om het gebruik ervan te verbergen.

Toch begrijpen de onderzoekers  waarom jongere mensen – man of vrouw – hun cannabisgebruik verbergen voor een partner met een “meer conservatieve blik.”  Je kunt nu nog begrijpen waarom cannabisgebruik problemen in een relatie zou veroorzaken, hoewel binnenkort het negatieve stigma over cannabis zal komen te vervallen. “Maar we zijn er nog lang niet” wat verklaart waarom bijna 75 procent van de mensen in Amerika nog steeds hun cannabisgebruik verbergt,  voor ten minste sommige mensen in hun leven. Het lijkt erop dat de wijsheid komt met de leeftijd en ervaring.

Wat doet Nederland nog in de kast?
Om te weten te komen wat bijvoorbeeld deze cijfers zijn in Nederland houdt We Smoke vanaf 2016 enquêtes in het land en werkt zij mee aan verschillende onderzoeken naar de Nederlandse cannabis consument. Om verkeerde aanpassingen in het beleid te voorkomen is het belangrijk om te weten wie de cannabisliefhebber in Nederland is en wat zijn of haar wensen zijn.

© [2019] Stichting CannaWijzer (voorheen WeSmoke)

...voor de consument.

 powered by Searacon

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?